Градот Амстердам е познат по многу работи, а една од нив е неговата енергична велосипедска култура.

Општо земено, познато е дека Холанѓаните се велосипедисти во секојдневниот живот, со деца во влечење и корпи за нарачки. Една нова студија на истражувачите од Универзитетот во Јужна Данска, објавена во Communications Earth and Environment, сугерира дека ако сите во светот возат велосипед како Холанѓаните, глобалните емисии на јаглерод би се намалиле за неверојатни 756 милиони американски тони (686 метрички тони).

Амстердам и другите холандски градови може да имаат поголема велосипедска инфраструктура од другите глобални градови, многу од обврските во САД и на други места се исто така остварливи со велосипед. Климатската организација Hubbub откри дека 50% од нашите дневни патувања се долги помалку од две милји. Велосипедите се опција без јаглерод, која исто така ќе поттикне здрав начин на живот кој може да спречи болести.

На глобално ниво, транспортот е огромен производител на јаглерод. Секторот достигнува една четвртина од глобалното производство, половина од таа сума произлегува од приватни возила. Истражувачите зад новата студија открија дека со возење велосипед на истите растојанија како Холанѓаните, може да се заштедат 756 милиони американски тони емисии на јаглерод годишно. Ова е поголемо од емисиите на јаглерод од сите земји во ОК, Канада и безброј други, соодветно.

„Лекциите научени од успешните искуства во земји како Данска и Холандија, особено на градско ниво како Копенхаген и Амстердам, би биле од суштинско значење“, пишуваат авторите. „Овие вклучуваат, но не се ограничени на, на пример, правилно планирање и изградба на велосипедски патеки, професионално образование и култура и политики за обесхрабрување на употребата на автомобили преку данок“.