Луѓето и кучињата можат да создадат неверојатни врски. Некои луѓе дури веруваат дека нивните кучешки придружници можат да ги разберат нивните емоции. Па, една нова студија сугерира дека ова може да биде вистина. Научниците од Универзитетот Квинс во Белфаст во Ирска спроведоа експеримент со четири кучиња и 36 луѓе и открија дека кучињата можат да разликуваат помеѓу основниот мирис на луѓето од нивниот нагласен мирис.

За првиот дел од оваа студија, научниците собраа два примероци од пот и здив од човечки доброволци. Едниот ја отсликува нивната нормална состојба, а другиот ги означувал во период на стрес – кој бил предизвикан од кандидатите да решат тешка математичка задача. Потоа, спроводителите на експериментот ги натераа кучињата да ги намирисаат под стресните примероци од колекцијата, откривајќи дека тие биле во можност да го откријат точниот примерок со стапка на точност од 93,5%.

„Пораката од оваа студија е дека психолошката реакција на нашето тело на стрес го менува мирисот на нашиот здив и пот и дека кучињата можат да ја детектираат оваа промена“, д-р Клара Вилсон. студент на Факултетот за психологија на Универзитетот Квинс, рече. Доказите од оваа студија имаат потенцијални импликации за начинот на кој се тренираат службените кучиња. „Знаејќи дека постои компонента за откривање мирис на стресот“, продолжува таа, „може да поттикне дискусија за вредноста на обуката заснована на мирис (на пример, земање примероци од лице кога е опуштено и има стрес) и позитивно да го зајакне кучето да присуствува или изведувајте однесувања за барање внимание како одговор на овој мирис“.