Бројот на луѓе кои работат во блокчејн индустријата се зголеми за 76% на годишно ниво заклучно со јуни 2022 година, покажа студијата спроведена од професионалната мрежна платформа Linkedin и апликацијата за крипто тргување OKX. Студијата исто така покажа дека постои „голем јаз во побарувачката за технички таленти во глобалниот базен на таленти за блокчејн“.

Кина Топ десет земји со најниска стапка на раст.
Според наодите од студијата спроведена од професионалната мрежна платформа Linkedin и апликацијата за крипто тргување OKX, „вкупниот број на луѓе кои работат во блокчејн индустријата меѓу членовите на LinkedIn ширум светот порасна за 76% на годишно ниво заклучно со јуни 2022 година. ” Наодите, исто така, ги покажуваат САД заедно со Индија и Кина како првите три земји за таленти за блокчејн на глобално ниво.

Study: Number of People Working in Blockchain Industry Went up by 76%, Large Gap in Demand for Technical Talent Exists

Во однос на стапката на раст на талентите за блокчејн на глобално ниво, студијата утврди дека Индија е највисоко рангирана земја со стапка на раст од 122%. Следна е Канада со 106%, додека на трето место е Сингапур со стапка на раст од 92%.

Во Нигерија, стапката на раст на талентите во блокчејн беше 81%, четврта највисока на глобално ниво и највисока во Африка. Меѓу првите десет глобални земји за собирање таленти во блокчејн, Кина имаше најмал раст, од 12%.

Study: Number of People Working in Blockchain Industry Went up by 76%, Large Gap in Demand for Technical Talent Exists

Што се однесува до огласите за работни места во блокчејн, Канада имаше највисока стапка на раст од 560%. Сингапур е на далечно второ место со стапка на раст од 180%, додека стапката на раст на Индија од 145% го става на третото место. Соединетите Американски Држави и Германија, кои забележаа зголемување од 82% во бројот на огласи за блокчејн работни места, се изедначени на четвртото место. Што се однесува до составот на таленти во блокчејн индустријата, студијата Linkedin/OKX покажа дека талентите за финансии имаат најголем процент. на луѓе, со 19%. Инженерските таленти го заземаат следниот најголем дел од 16%. Развојот на бизнисот, ИТ и талентите за продажба ја комплетираат топ пет листата со пропорции од по 6%.

Што се однесува до големиот јаз во побарувачката за технички таленти, извештајот на студијата вели:

„Во моментов има голем јаз во побарувачката за технички таленти во глобалниот базен на таленти за блокчејн. До јуни 2022 година, во однос на огласите за работа, инженерските таленти се на врвот на глобалната побарувачка за таленти за блокчејн, проследено со ИТ талентите. Управувањето со производите, маркетингот и човечките ресурси се блиску зад нив. Категоријата за финансии, која моментално е рангирана на прво место во однос на талентот за блокчејн, е само шеста во однос на побарувачката за вработување“.

Студискиот извештај, исто така, потврдува дека една од последиците од побарувачката за таленти за блокчејн што ја надминува понудата е „глобалната мобилност на таленти за блокчејн [која] се карактеризира со краток мандат и висок промет на таленти“.