За ко-основачот на Apple, Стив Возниак, инвестирањето може да биде вистинска главоболка.

„Како по правило, не инвестирам [често], затоа што тогаш треба да го гледате секој ден и ми се допаѓа мојата глава да биде навистина мирна и низок стрес“, изјави Возниак. Затоа тој вели дека се обидува да избегне купување акции или други нестабилни средства – затоа што, како што изјави за Fortune во 2018 година, секојдневната опседнатост со нивната вредност „може да ги корумпира вашите вредности“.

Сепак, тој ќе вложи пари зад потфат во кој верува: Возниак моментално е инвеститор во онлајн реалното шоу „Ловци на еднорог“. Во шоуто се гледаат Возниак и други ѕвезди – меѓу кои и поранешната американска благајничка Рози Риос и пејачот Ленс Бас, меѓу другите – теренски инвестициски терени од основачите на технолошки стартапи

Целта на Возниак не е да „заработи еден тон пари“, вели тој. Наместо тоа, тоа е за поддршка на компании и идеи кои лично го интересираат. Овој начин на размислување не е нов: тоа е една од причините зошто Возниак сега е, наводно, милионерка – за разлика од милијардерката, како што беше покојниот Стив Џобс пред неговата смрт во 2011 година.

Одбивноста на Возниак кон инвестирањето не ги спречува технолошките компании постојано да го промовираат, вели тој.

„Со векови и векови, дузина пати на ден се подготвувам да се приклучам на други компании и стартапи [кои велат]: „Ние ќе бидеме следниот Apple, ќе бидеме следниот Стив Џобс, без разлика“, тој вели. „Толку ми се смачи да им кажувам на сите, заостанат сум и навистина немам време“.

Возниак вели дека е „многу скептичен“ за повеќето криптовалути и дека инвестирањето во крипто често е „премногу ризично“ за просечниот човек – особено ако гризат повеќе отколку што можат да џвакаат.

Возниак вели дека „играл“ со многу други криптовалути. Тој е најмалку скептичен за биткоинот и етерот на Ethereum, тој вели: „Биткоинот е само злато. Мислам, никој не го поседува. Тоа е математика“.

, StoryLand

Ко-основачот на Apple вели дека гледа „ужасни многу можности за [измамниците]“ кои користат крипто возбуда и комплицираната и нестабилна природа на дигиталната валута, за да ги искористат неинформираните инвеститори. „Барам само криптовалути што се засноваат на – нешто како акции во компанија – нешто што можете да го визуелизирате и видите, а тие веќе беа успешни“, вели тој.

Во таа насока, Возниак моментално е вклучена во два проекти за криптовалути. Едниот е од Efforce, блок-проект што ги финансира енергетски ефикасните компании, а кои Возниак помогна да се лансираат во 2020 година. Ефорс нуди крипто токен наречен WOZX за кој Возниак вели дека им овозможува на инвеститорите да заработат дел од профитот што доаѓа од заштедата на енергија на тие компании.

Позитивната страна, вели Возниак, „се заснова на реални резултати и реален поврат на инвестицијата“. На минусната страна, забележува тој, Ефорс „има проблеми со спроведувањето на [WOZX]“. Цената на криптовалутата падна за повеќе од 90% во текот на изминатата година, според Coinbase.

Возниак, исто така, промовира криптовалута наречена Unicoin, неодамна создадена за „Ловци на еднорог“. Токенот помага да се финансираат старт-ап компании кои ги предлагаат инвеститорите во шоуто и плаќа дивиденди врз основа на успехот на тие компании. Со други зборови, тоа е шанса да се инвестира во старт-ап заедно со Возниак.

Сепак, вели тој, брзо ги продал повеќето од тие крипто имоти. „Само задржав еден биткоин, затоа што се плашам“, вели тој. „Не сакам да го следам горе-долу, горе-долу, како акциите секој ден. Тоа едноставно не е мојот живот… Имам многу желба за работи кои се стабилни и предвидливи“.