Канадската архитектонска фирма „Партизанс“ предложи нова висококатница во Торонто во облаците. Доколку биде одобрена, станбената кула висока 325 метри ќе го трансформира центарот на Торонто.

Познат по својот напреден пристап кон дизајнот, Партизаните се обидуваат да го вградат лесното, спокојно чувство на облак во кулата. 32-те ката на зградата се наредени во три правоаголници за гнездење. Иако е првенствено станбена, зградата има два ката резервирани за удобности. Триста лични и заеднички балкони ќе им дадат можност на жителите да ги искористат предностите на отворено, како и да уживаат во пространите ентериери.

Партизаните не земаа инспирација само од природата. Тие, исто така, погледнаа кон познат архитект од минатото, кој исто така сакаше органски форми. „Гауди исто така беше инспириран од природата и формите генерирани од гравитациски информирани сили“, вели коосновачот на Партизаните, Алекс Џозефсон. „Ние се гледаме себеси како дел од континуумот на архитекти кои ја истражуваат вредноста на органските формални решенија“.

Фирмата сè уште одлучува за материјалите што ќе се користат во градежништвото, но тие се наклонети кон армиран бетон со стаклени влакна (GFRC) за фасадата. За балконите ќе се користи мешавина од камен, метал и бетон, а Партизаните исто така се надеваат дека ќе вградат зеленило во зависност од одобренијата на градот. Но, без оглед на употребениот материјал, врвниот дизајн ќе биде чудесен фактор за хоризонтот на метрополата.

Concept High Rise in Toronto by Partisans