Спиноф на Google наречен NextSense работи на пар слушалки кои можат да ги снимаат електричните сигнали на мозокот за да го проучуваат спиењето и невролошките состојби, пренесува Wired.

Иако тоа може да звучи наметливо, уредот би можел да го направи проучувањето на мозокот многу поедноставно. Поголемата цел е да се направи фаќање на електроенцефалограм (ЕЕГ), кој конвенционално бара од истражувачите да ги поправат електродите на скалпот на учесникот, многу полесно и практично.

Стартапот вели дека слушалките би можеле да ја променат играта за оние кои страдаат од напади, на пример, преку обезбедување на неинвазивен начин не само да ги проучуваат, туку и да ги предвидат, нешто како временска прогноза.

„Знаеме за нашиот крвен притисок, холестерол и респираторен систем“, изјави за Wired раководителот на Центарот за здравје на мозокот од Универзитетот Емори, Алан Леви, кој му помага на стартапот да го тестира уредот. „Ние тоа не го оценуваме систематски“.

Иако стартапот не става акцент на комерцијалните апликации, тој е исто така примамлив поглед на помалку инвазивна алтернатива на визијата за стартапи со интерфејс на мозок-компјутер како што е Neuralink на Илон Маск.

Но, полнењето на доволно електроди за да се фатат значителни количини на мозочна активност во таков мал уред не е лесна задача. И тоа да не ги спомнуваме тешкотиите во разбирањето на какофонијата на сигналите што произлегуваат од нашиот мозок.

Џон Стивориќ, висок лидер во X, матичната компанија на Google „лабораторија за месечина“, Alphabet, на почетокот беше скептичен за слушалките. „Еден од најлошите сензори во светот е ЕЕГ сензорот – има бучава од околината, површинска бучава, движење на телото и така натаму“, изјави тој за Wired.

„Мислев, во ред, не треба да функционира“, се сеќава тој. „Но, тоа функционира. Овие сигнали се појавуваат. Како е тоа воопшто можно?

По долгогодишно тестирање на Универзитетот Емори, Џен Двајер, медицинскиот директор на NextSense, откри дека слушалките се изненадувачки ефикасни во фаќањето на знаците на ЕЕГ за претстојниот напад.

По одвојувањето од X, NextSense собра 5,3 милиони долари во финансирање и се обидува да ги донесе своите слушалки на партнерските универзитети и компании за лекови. Компанијата планира да ги достави своите пупки за одобрување од FDA некое време оваа година, според Wired.

Компанијата, исто така, се надева дека ќе ја истражи и немедицинската употреба на уредот, како што е да им дозволи на корисниците да добијат детална слика за квалитетот на нивниот сон.