Растењето и одржувањето на брада и мустаќи е уметност што некои ја сфаќаат многу сериозно. Толку сериозно, всушност, што постои годишен натпревар кој ги слави епските влакна на лицето. Националното првенство за брада и мустаќи за чесни Амиши 2022 година ги објави победниците на својот натпревар на 12 ноември во Каспер, Вајоминг. Фотографот Грег Андерсон беше таму за да ги документира неверојатните бради и мустаќи кои го красеа натпреварувачкиот натпревар.

Јоно Грос ја освои титулата Најдобар во шоуто за неговите мустаќи, и лесно е да се види зошто; краевите на неговите јагодо-руси мустаќи беа свиткани во совршени кругови. Но, од фотографиите на Андерсон, конкуренцијата изгледаше жестока. Повеќе од 200 луѓе ги покажаа влакната на лицето во четири главни категории: мустаќи, делумна брада, полна брада и занает. Меѓу другите учесници беа луѓе со плетени бради, па дури и скулпторски парчиња без коса. Сомер Хиблер создаде парче инспирирано од steampunk користејќи калеми, пружини и синџири. Креацијата која влева стравопочит го освои нејзиното прво место во категоријата занаетчиство.

Натпреварот во 2022 година можеби собори и светски рекорд. За време на настанот, учесниците стоеја рамо до рамо и ги стрижеа брадите, што резултираше со синџир за брада долг 150 стапки. Доколку биде прифатено од Гинисовата книга на рекорди, тоа би го удвоило сегашниот рекорд за најдолг синџир за брада, кој е долг 62 стапки и шест инчи, поставен во Германија во 2007 година.

Скролувајте надолу за повеќе фотографии од натпреварувачите на националното првенство за брада и мустаќи за чесни амиш во 2022 година.

Националното првенство за брада и мустаќи за чесни Амиши 2022 година ги објави победниците на својот натпревар на 12 ноември во Каспер, Вајоминг.

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache CompetitionBeard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition

Beard and Mustache Competition