Направете и придржувајте се до распоредот за спиење секој ден во неделата. Проверете дали вашиот распоред за спиење дозволува најмалку седум часа сон.

Длабокиот сон ни е неопходен бидејќи го штити нашето здравје и ни овозможува нормално функционирање.

За многумина, непрекинатиот длабок сон стана луксуз со бурните животни стилови и непредвидливите навики во исхраната кои го нарушуваат нашиот распоред. Но, недостигот на сон не смее да се игнорира бидејќи е директно поврзан со голем број благи и хронични заболувања.

Хигиената на сонот се однесува на вашите навики за спиење, кои играат клучна улога во вашето целокупно здравје. Добрата хигиена на спиење вклучува практикување дневни рутини кои ја поддржуваат природната способност на вашето тело да заспие, да влезе во длабок сон и да остане во таа состојба во текот на ноќта. Практикувањето на правилна хигиена на спиење значи дека е поголема веројатноста да се чувствувате одморени кога ќе се разбудите.

Подобрувањето на вашите навики за спиење може да помогне да се намали ризикот од развој на физичко и ментално здравје и нарушувања на спиењето.

Еве неколку начини кои експертите ги препорачуваат за подобрување на хигиената на спиењето.

Направете и придржувајте се до распоредот за спиење секој ден во неделата. Проверете дали вашиот распоред за спиење дозволува најмалку седум часа сон.

Ограничете ја употребата на креветот само на спиење – не се дозволени други активности, како јадење оброци во кревет или извршување работни задачи на компјутер.

Направете си потемна атмосфера и облечете убава постелнина или испрскајте перница со смирувачки мириси од ткаенина. Пред спиење, ограничете ги или избегнувајте стимуланси вклучувајќи никотин, кофеин и алкохол. Избегнувајте да гледате во екраните премногу блиску до времето за спиење (на пр., исклучете ја електрониката 30 минути до еден час пред спиење), што значи избегнување на легнување, освен ако не сте подготвени да спиете; на пример, не легнувајте рано за да гледате филм или нешто на вашиот телефон.

Spavanje, san, odmor

Ограничете ја количината и видот на храната што ја консумирате неколку часа пред спиење (т.е. не јадете голем (или зачинет) оброк или преработена храна и слатки.

Рутината е најважна, затоа научете се себе си и вашето тело дека на спиењето му претходи опуштање и уживање во бања или туш, медитирајте и хидратирајте го вашето тело со производи за нега, кои дефинитивно ќе ви користат.

Кога станува збор за дремење во текот на денот – ограничете го на 20 минути (и избегнувајте го ако е можно). Конечно, обезбедете си соодветна количина на физички