Откако Смит поднесе оставка како член на Академијата во петокот, состанокот беше поместен бидејќи групата повеќе не беше законски обврзана да му дава известување од 15 дена дека може да биде суспендиран или избркан, рече претседателот на Академијата Дејвид Рубин во писмо до Управниот одбор.

Академијата за филмски уметности и науки го премести својот состанок за да разговара за можните последици за Вил Смит, кој му удри шлаканица на Крис Рок на Оскарите, во петокот, објавија во средата Forbes.

За време на доделувањето на Оскарите на 27 март, Смит се качи на сцената и му удри шлаканица и викање на Рок, кој се пошегува на сметка на ќелавата глава на сопругата на Смит, Џејда Пинкет Смит додека ја доделуваше наградата. Пинкет Смит има алопеција, автоимуно нарушување кое предизвикува губење на косата. Рок одби да поднесе полициски извештај, а продуцентот на Оскарите Вил Пакер рече дека Рок не сака Смит да биде отстранет од церемонијата. Смит се извини во деновите по доделувањето на Оскарите, велејќи дека „шегата за здравствената состојба на Џејда беше премногу за да ја поднесам“. Кога во петокот поднесе оставка од Академијата, Смит рече дека ја изневерил довербата на организацијата и „ќе ги прифати сите дополнителни последици што Одборот ги смета за соодветни“. Иако Смит поднесе оставка, Академијата сè уште може да го спречи да присуствува на идните наградни шоуа и настани, па дури и да му го одземе Оскар за најдобар актер, кој Смит го доби веднаш по ударот во Рок.

, StoryLand

Одборот на гувернери на Академијата е тело со повеќе од 50 лица составено од професионалци од секоја дисциплина на филмската индустрија, вклучувајќи ги актерите Вупи Голдберг, Рита Вилсон и Лаура Дерн и режисерите Ава ДуВернеј и Стивен Спилберг.