Минатиот месец, еден човек по име Филип Христодулу со својот телефон, симна апликација за дигитален паричник за криптовалути на продавницата за апликации на Apple и се најави.

Веднаш, измамниците кои ја изградија апликацијата – која беше преправена како реномирана компанија за складирање крипто – и ја прикрадоа во продавницата за апликации, го украдоа биткоинот на Христодулу од 17,1, кој во тоа време вредеше 600.000 долари. Тоа е шокантно честа измама и на платформите на Apple и на Google, и за жал има малку што платформите се чини дека можат да направат за да не се случи.

Apple настојува да зборува за тоа како ја проверува секоја апликација во продавницата, што е дел од причината поради која Кристодулу му рекол на WaPo дека повеќе ја обвинува компанијата отколку крадците кои се оправдале со поголемиот дел од неговите заштеди.

„Тие ја изневерија довербата што ја имав во нив“, рече тој. „Apple не заслужува да се извлече со ова“.

Во овој случај, крадците ја доставија својата апликација под превезот дека е услуга за шифрирање, а потоа, откако беше одобрена, ја променија во имитација на развивачот на криптохардверски паричник Trezor, кој нема сопствена апликација. Apple детално ги проверува апликациите кога ќе се поднесат, но нема начин да ги следи апликациите што целосно го менуваат лицето откако ќе бидат во живо, според WaPo.

Компанијата за анализа на блокчејн Chainalysis потврди дека украденото крипто на Кристодулу и другите жртви е испратено на сметка со сомнителен изглед.

„Постојат докази дека станува збор за значителна измама која носи стотици илјади долари“, изјави портпаролката на компанијата Медлин Кенеди.

Но, нема многу што Apple – или Google – можат да направат после фактот, настрана од блокирањето на апликацијата за другите да не станат плен. Но, со појавувањето на новите верзии на измамата, за жал, тие се оставени да играат немилосрдна игра.