Љубениот цут на Винсент на крајот повторно ќе процвета во земјата разурната од војна

Сончогледот, националниот цвет на Украина, станува симбол на отпорот против инвазијата на земјата од страна на руските сили. Неговата бујна и жива форма ја претставува антитезата на уништувањето што сега го трпи украинскиот народ.

Во времето на Ван Гог, сончогледите главно се одгледувале во градините поради нивната впечатлива убавина. Но, од 20 век тие се повеќе се одгледувале на огромни полиња за нивното масло, кое се користи за готвење. Минатата година Украина беше најголемиот светски извор на сончогледово масло, со околу една третина од глобалното производство.

, StoryLand

Сончогледите на Ван Гог (август 1888 година, лево) и сончогледи кои растат во Украина (десно)

Семето од сончоглед се сее во Украина во април-мај, а родот се бере во септември-октомври. Но, очигледно оваа година ќе има огромни предизвици. На земјоделците ќе им биде тешко, па дури и невозможно да набават семиња, ѓубрива и дизел гориво за земјоделски машини.

Околу половина од производството на сончоглед во Украина доаѓа од пограничните региони кои сега се окупирани од руски војници. Се очекува недостиг на работна сила бидејќи некои земјоделци се преселуваат во малку побезбедни области подалеку од границата. Поголемиот дел од родот на семето од сончоглед во Украина е смачкан за нафта во близина на пристаништата на Црното Море, области за кои сега се води борба.

Како што еднаш Винсент ван Гог кажал во писмото до неговиот брат Тео: „Ништо освен тага не доаѓа од војната… има само уништување“. Ситуацијата во Украина моментално е апсолутно очајна – но се надеваме дека сончогледите кои толку го инспирирале уметникот на крајот ќе станат симбол на мирот и реконструкцијата.

Ван Гог ги поврза своите жолти сончогледи со самото сонце, кое ја загрева земјата и ги негува ситните семки од сончоглед, трансформирајќи ги за само неколку месеци во едно од највисоките цвеќиња во природата. Утрата се свртуваат кон исток, каде што изгрева сонцето. Оние што ќе цветаат оваа година ќе се свртат кон својот сосед, Русија.

Денес многу луѓе веднаш го поврзуваат сончогледот со Ван Гог. Сега овие оптимистички цветови ќе ни бидат и потсетник за Украина и нејзиниот народ.