Во времето на смртта на кралицата Елизабета Втора, нејзиното лице ги красеше валутите на одделни 33 земји – поради наследството на британската империја на експанзија и колонијализам, ниту еден друг поединец не беше толку вообичаен на различни банкноти и монети низ светот.

Само во Обединетото Кралство во моментов во оптек има 29 милијарди монети и 4,7 милиони банкноти со ликот на покојната кралица. Во 70-те години што ги поминала на тронот, пет различни портрети биле извајани специјално за изглед на монети.

Со оглед на тоа што Велика Британија сега е во средината на организирање државен погреб и преминување кон владеењето на кралот Чарлс III, промената на валутата веројатно нема да ги заземе првите места на хиерархијата на приоритети.

Кралот Чарлс III да се појави на легален тендер
Процесот на препечатување сметки и преработка на монети со кралот Чарлс III најверојатно ќе биде постепен – бидејќи сликата на кралицата почна да се појавува на британските банкноти дури во 1960 година (таа се искачи на тронот во 1952 година), ниту еден друг монарх не ги красеше британските пари и има нема формален процес за тоа што треба да се направи кога некој суверен ќе биде заменет.

Во меѓувреме, монетите ги прикажувале монарсите како Џејмс VI уште во 1600-тите и постепено биле исфрлени и со нови тиражи и со менување на системите на монети.

Кралската ковачница, која го надгледува производството и дистрибуцијата на монетите во Велика Британија, соопшти дека сите „циркулирачки монети со портрети на кралицата Елизабета Втора остануваат законско средство за плаќање и во оптек“.

Банката на Англија, која управува со печатење на банкноти во фунти, исто така не соопшти кога ќе започне долгиот процес на замена на валутата на земјата, но издаде соопштение во кое се вели дека „тековните банкноти со ликот на нејзиното височество Кралицата ќе продолжат да бидат легален тендер.”

По секоја веројатност, тоа ќе биде бавен и незабележлив процес во кој се воведуваат нови монети, а постарите ќе се исфрлаат со текот на времето. Некој роден во Обединетото Кралство во 2022 година, најверојатно, ќе стане полнолетен додека да не бидат во оптек ниту монети или банкноти со ликот на покојната кралица.

Но, Велика Британија е далеку од единствената земја што се соочува со огромната задача да ја ажурира својата валута за да го одрази новиот монарх. Како уставна монархија, Канада ја прикажува кралицата Елизабета Втора на својата банкнота од 20 долари.

„Сегашната полимерна банкнота од 20 долари е наменета да циркулира во наредните години“, изјави портпаролот на Банката на Канада за CNN Business. „Нема законски услов за промена на дизајнот во пропишан рок кога ќе се промени Монархот.

Улогата на готовината во дигитален свет
Сите поранешни колонии, земји како Австралија, Нов Зеланд, па дури и централноамериканската нација Белизе, ќе се соочат со слични логистички промени во годините и децениите што доаѓаат.

Но, иако ажурирањата на валутата се неизбежни, мала е веројатноста дека сликата на кралот Чарлс III ќе биде сеприсутна на лицето на парите како и сликата на неговата мајка.

Многу поранешни колонии со години повикуваат на дистанцирање од кралското семејство и употребата на готовина воопшто се намалува бидејќи многу финансиски трансакции се дигитализираат.

Додека 62% од сите плаќања во Обединетото Кралство беа направени со готовина во 2006 година, предвидувањата на Yahoo Finance очекуваат тој број да се намали на 21% до 2026 година.

Студијата на британски тинејџери покажа дека речиси половината очекуваат дека никогаш нема да користат готовина за да платат оброци во ресторани додека да станат полнолетни.