Фотографот Мајкл Дресел бил привлечен од луѓе кои пристигнале во Лос Анџелес барајќи слава и богатство, но на крајот биле приземјени од градот пренесува Guardian.

Снимено помеѓу 2014 и 2020 година, Лос Анџелес: Патување со портрет низ урбаната џунгла во Лос Анџелес е збирка црно-бели слики кои имаат класични елементи за улична фотографија, а исто така се задржуваат на сложеноста на човечките емоции. Книгата е ко-издадена од Hartmann Books и Gingko Press.

 

, StoryLand

 

Фотографот Мајкл Дресел вели: „Јас сум заинтересиран за луѓето кои дојдоа во Холивуд полни со соништа и надежи кои никогаш не се остварија и сега живеат напорно во сенките на „фабриките за соништа“ без да можат да избегаат од нивното поле на гравитација.

 

, StoryLand

 

Дресел ги гледа луѓето, гледа поединечни приказни, ја гледа нијансата, а сликите одразуваат чувство на почит кон болката, загубата, достигнувањата и необичностите на човечкото однесување што ги открива.

 

, StoryLand

 

Во својот есеј во книгата, Матијас Хардер ја посочува личната перспектива што ја носи Дресел за тоа што и како гледа и последователно ја истакнува на своите фотографии. „И тој изгубил сè како млад човек и повторно се измислил во Калифорнија, далеку од дома“

 

, StoryLand

 

„Во тој поглед, тој можеше да препознае сродни духови кај некои луѓе кои живеат на улица, но може да го најдат патот назад во општеството. Можеме да научиме многу од неговиот проект во Лос Анџелес, кој е работа во тек: за општествените превртувачки точки и падовите во паралелни светови, за често занемаруваното лице во толпата на метрополата – и на крајот за нас самите во однос на нашите сопствени предрасуди’

 

, StoryLand

 

Во време во историјата кога САД, и поголемиот дел од светот, се пресметуваат со „социјални пресвртни точки“ и предрасуди во управувањето со глобална пандемија и социјални и културни немири, овие фотографии даваат искрен и искрен одраз на хуманоста и можноста.

 

, StoryLand

 

Редоследот на сликите обезбедува друго ниво на содржина, со графички или хуманистички паралели откриени со позициите на сликата.

 

, StoryLand

 

Роден во Источен Берлин пред обединувањето на Германија, Дресел бил уапсен додека се обидувал да избега и да се искачи преку Берлинскиот ѕид и поминал две години во затвор. Во последните 30 години тој се нарекува дома во Лос Анџелес.

 

, StoryLand

 

Изградена на соништа и приказни, филмската индустрија и сè што претставува е икона ширум светот.

 

, StoryLand