Длабоко во густата амазонска прашума во денешна Колумбија, раните човечки доселеници од регионот ја снимиле својата околина во карпеста уметност. Сега, карпа долга 8 милји украсена со илјадници цртежи е откриена длабоко во оддалеченото место познато како Серанија де ла Линдоза. Збирката на детални илустрации датира помеѓу 11.800 години и пред 12.600 години – токму кога светот се загреваше од леденото доба. Основана во 2017 година од истражувачи од Британија и Колумбија, јавноста само сега го добива првиот поглед на ова праисториско место, кое ќе се појави во продукцијата на Канал 4, Мистеријата на џунглата: изгубени кралства на Амазон. Овој прекрасен пример на праисториска уметност е наречен „Систинската капела на древните“ и ветува дека ќе открие важни информации за праисториските Јужноамериканци.

За да ги проучат карпите на Серанија де ла Линдоса, археолозите требаше да ја исчистат својата мисија и со колумбиската влада и со сојузничките бунтовнички сили во регионот. Беше неопходна и петчасовна патека пеш за да се стигне до местото. Истражувачите беа воодушевени од огромниот број на поединечни слики – кои сè уште не се избројани, тие бројат десетици илјади. Исцртани во црвен окер (природен пигмент од глина), праисториските луѓе се прикажани меѓу флората и фауната што некогаш го населувала регионот на Амазон. Рибите, гуштерите и свињите се препознатливи за современиот гледач. Областа може да се пофали и со изумрени праисториски суштества како што се палеолама, мастодони и џиновски мрзливи. Овие суштества талкаа по пејзажот на савана и гребен, кој беше сосема различен од модерната прашума.

Во античките уметнички дела се прикажани и праисториски луѓе. Танцуваат, носат маски и ловат. Археологот Марк Робинсон рече во изјавата: „Сликите даваат живописен и возбудлив поглед [во] животите на овие заедници“. Истражувачите кои ги проучуваат сликите можат само да го погодат значењето на одредени сцени во моментов. Сепак, тие се сигурни дека сликите на Serranía de la Lindosa ќе обезбедат критичко знаење за праисториското човечко однесување и интеракциите меѓу луѓето и животните. Меѓу прикажаните однесувања е љубопитно: луѓе суспендирани или скокаат од дрвени кули. Истражувачите веруваат дека структурите како овие може да објаснат како древните уметници сликале сцени многу над типична човечка висина на ѕидот на карпата.

, StoryLand , StoryLand

Уметноста на карпата го зачувува светот кој беше во еколошки флукс. Амазонската прашума каква што ја знаеме денес почнала да се развива на крајот од последното ледено доба – приближно периодот кога била создадена карпестата уметност. За Ела Ал-Шамахи – археологот и истражувачот кој исто така служи како домаќин на Мистеријата на џунглата – карпестата уметност е возбудливо откритие на кое ќе бидат потребни години за научниците да документираат и истражат. Таа вели: „Една од најфасцинантните работи беше гледањето на мегафауната од леденото доба бидејќи тоа е маркер на времето. Мислам дека луѓето не сфаќаат дека Амазон се променил во начинот на кој изгледа. Не отсекогаш била оваа прашума“. Додека истражувањето на локацијата е прекинато поради пандемијата, тимот верува дека блиската прашума крие повеќе праисториски чуда што треба да се откријат.