Крипто-претприемачот Сина Естави се бори да го продаде NFT од првиот твит на коосновачот на Твитер Џек Дорси, откако на прво место плати милиони за да го купи токенот.

Тој го даде на аукција NFT-то на твитот за неверојатни 48 милиони долари, според CoinDesk. Од четвртокот наутро, највисоката понуда што ја добил била 2,2 етер, или околу 6.856 долари.

Тоа е само 2% од 2,9 милиони долари што Естави ги плати кога го купи NFT во март.

„Мислам дека години подоцна луѓето ќе ја сфатат вистинската вредност на овој твит, како сликата на Мона Лиза“, рече тој тогаш.

Една година подоцна, неговото предвидување не се остварува. Откако го наведе токенот на пазарот NFT OpenSea, Estavi откри дека највисоките понуди не се ни приближно до сумата што ја платил, а уште помалку од сумата што ја сакал за тоа.

Тој изјави за CoinDesk и за Би-Би-Си дека иако рокот што го постави е завршен, тој може или да прифати „добра понуда“ или можеби никогаш нема да ја продаде.

„Мислам дека вредноста на овој NFT е многу поголема отколку што можете да замислите и кој сака да го купи мора да вреди“, изјави тој за Би-Би-Си.

„Мислам дека некој како Илон Маск би можел да го заслужи овој NFT.

NFT, или незаменливи токени, се единствени сертификати кои докажуваат сопственост на дигитални средства како што се тргување картички, музика, слики, па дури и твитови како Дорси. Вкупниот обем на продажба на NFT се искачи на 25 милијарди долари во текот на изминатата година, бидејќи уметниците, инвеститорите и претприемачите се обидуваат да профитираат од навидум просперитетниот простор на Web3.

Некои експерти велат дека брзањето да се искористи бумот на NFT дојде на сметка на безбедноста на корисниците, со неконтролираното хакерство низ пазарите.

Иако Estavi го поседува дигиталното право на твитот на Дорси, тој сè уште е јавно достапен за секој што може да користи интернет.

Естави, основач на две крипто компании со седиште во Малезија, во твит минатата недела тврдеше дека планира да донира 50% од приходите за напорите за ослободување од сиромаштијата во Африка.