Иако сакаме да размислуваме за спиењето како време за опуштање на умот, честопати е точно спротивното. За време на РЕМ спиењето, со брзи движења на очите, нашиот мозок е целосно активен и предизвикува соништа и, за жал, кошмари.

Ако некогаш сте сонувале вознемирен сон каде ви паѓаат забите или сте голи на јавно место, можете да му се заблагодарите на вашиот мозок што прекувремената работа за време на РЕМ ги обработува вашите емоции. Ваквите живи соништа обично ве оставаат со многу прашања за да ја преиспитате вашата реалност кога ќе се разбудите.

Еден таков сон е бременоста, кој може да вклучи кој било аспект од тоа, од сон за позитивен тест до самото породување. Покрај тоа што таквите соништа ве вознемируваат, тие обично го поставуваат и прашањето дали тоа е знак дека сте навистина бремени.

Кога соништата се доживуваат како реалност
Пред да ги анализирате деталите за вашиот сон за бременост, важно е да разберете зошто имаме толку живописни соништа. Просечниот човек поминува повеќе од една третина од својот живот спиејќи, а поголемиот дел од тоа време – сонувајќи. Меѓутоа, во исто време, не се сеќаваме на сите соништа што ги доживуваме.

Списанието Discover разговараше со Кортни Болстад, кандидат за докторат во програмата за клиничка психологија на државата Мисисипи, за да открие зошто некои соништа се повлијателни од другите. Според Болстад, за да се сетите на сонот, ќе треба ненадејно да се разбудите од РЕМ спиењето и да останете будни барем неколку минути. Ова му дава време на вашиот мозок да го запомни и обработи.

Основните причини кои предизвикуваат вознемирен сон се малку посложени. За време на РЕМ спиењето, кога се случуваат многу од нашите соништа, амигдалата – делот од нашиот мозок кој ги обработува емоциите – и хипокампусот – каде што се чуваат спомените – се многу активни. Додека овие мозочни региони се зафатени со изградба на соништа, префронталниот кортекс, кој е дел од нашиот мозок кој се обидува да го разбере светот околу нас, е неактивен.

– Со оглед на тоа што префронталниот кортекс е офлајн додека спиеме, лошо ја склопува приказната – вели Болстад.

Ова објаснува зошто имаме чудни соништа, како што се овие за бременост, кои можеби не секогаш имаат смисла.

– Соништата се интересни затоа што можете да ги толкувате на многу различни начини – вели експертот за соништа и психотерапевт Вероника Тонај и додава: – Но, во реалноста, тие имаат тенденција да ги одразуваат нашите сфаќања за себе и за другите луѓе и за светот околу нас.

Добрата вест е дека вашиот сон за бременост има повеќе значења и не е нужно показател дека сте навистина бремени. Всушност, соништата за бременост се доста чести, без оглед на полот или статусот на бременост. Тонај вели дека многу фактори се во игра кога клиентката доживува сон за бременост.

– На отворено ниво, сонот го одразува она што се случува во светот и вашето физичко битие. Потоа, тука е и она што се случува во вашата психа и вие самите – вели психологот.

Дешифрирање на сонот за бременост
Зигмунд Фројд беше првиот што направи паралела помеѓу соништата и несвесниот ум. Тој веруваше дека соништата ги одразуваат несвесните желби, мисли и мотивации. Истата паралела постои и за анксиозните соништа, кои можат да симболизираат важни животни промени и стресни фактори.

Сонот за бременост имитира бременост бидејќи претставува создавање на нешто ново во вашиот живот. Ова може да биде почеток на нов проект, нова врска или дури и голем потег.

Истражувањата покажуваат дека вообичаените соништа за бременоста може да варираат од откривање дека сте бремени, преку утрински мачнини, па дури и самото породување.

Некои вообичаени соништа за бременост и што тие можат да претставуваат
Позитивниот тест за бременост може да ги изрази вашите надежи и стравови. Вашата потсвест можеби ве подготвува да преземете голема одговорност или нов потфат кој може да биде „позитивен“ или „негативен“, како што вели за Космополитен Лаури Левенберг, професионален аналитичар на соништата.

Соништата за утринска мачнина може да претставуваат емоционална нестабилност поврзана со нешто во вашиот живот што расте. Сепак, Болстад не уверува дека нема потреба да се грижиме.

– Соништата за вознемиреност се всушност многу нормални и само се обидуваат да ни помогнат да ја обработиме основната емоција или стрес додека спиеме – вели таа.

Соништата за близнаци не мора да значат дека очекувате две бебиња. Ако се чувствувате како да жонглирате со многу работи во вашиот живот, вашата потсвест можеби се обидува да го изрази тоа во форма на повеќе фетуси. Тонај сугерира дека сонот за близнаци може да претставува и две страни на вашето јас, често познати како вие и вашата темна страна. Темната страна се деловите од нас самите, како што се особините на личноста, емоциите и мислите, кои тешко се прифаќаат.

Породувањето во сон обично го симболизира создавањето на нешто ново. Наместо буквално толкување, овој сон може да изрази емоции за развојот на нешто ново во вашиот живот.

Што се случува ако доживеете сон за бременост додека сте бремени во реалниот живот?
Излегува дека може да има биолошка причина за ова. Кога сте бремени, вашите хормони флуктуираат и нивото на прогестерон се зголемува, што може да предизвика живописни соништа.

Тонај објаснува дека сонувањето за бременост за време на бременоста обично е одраз на промените во вашето тело, триместарот во кој сте и општата анксиозност од бременоста. Од друга страна, ако неодамна сте доживеале губење на бременоста, вашата психа сè уште ја обработува ситуацијата, па тагата може да се појави на неочекувани начини, како што е сонувањето за бременост.

– Во секој сон најмногу сонувате за себе, за сопствените чувства и за сопствениот живот, а ликовите во вашите соништа се перцепции за луѓето кои постојат – демистифицира Тонај.

Сепак, иако не постои еднообразно објаснување за секој сон што го доживуваме, можеме да се утешиме со фактот дека вознемирувачките соништа се универзални и сите ги имаме.