Појавата која ни предизвикува непријатност всушност игра голема улога во функционирањето на организмот.

Тоа е непријатна и фрустрирачка појава, особено во социјални ситуации како интервју за работа или прв состанок – но потта е еден од најважните начини на кои вашето тело се грижи за вас.

Потењето всушност помага во терморегулација на вашето тело, хидратација на кожата и балансирање на нашите течности и електролити. Тоа значи дека потта е природен механизам за ладење на телото. За време на физичка активност, топло време или дури и стрес, вашето тело мора да одржува хомеостаза и да ве спречи да станете премногу топло или премногу ладно.

Размислете како треперите кога надвор е студено додека вашите мускули се собираат и се релаксираат за да ја задржат топлината. Потењето го прави спротивното за да ви овозможи да се оладите. И двете се природни обиди на вашето тело да ја одржи хомеостазата.

Состојба која предизвикува прекумерно потење
Постојат голем број причини зошто некои луѓе се потат повеќе од другите, вклучувајќи ги вашите навики за вежбање, но и потопло и повлажно време, консумирање алкохол, конзумирање на зачинета храна и лекови, анксиозност, хормони (намалување на естрогенот од менопаузата), внес на кофеин. и други. Сепак, некои луѓе се потат прекумерно и може да имаат состојба наречена хиперхидроза, каде што потните жлезди на телото се прекумерно активни. Хиперхидрозата предизвикува луѓето да се потат повеќе од другите и состојбата може да влијае на квалитетот на животот.

Хиперхидрозата може да се поврзе со голем број фактори: генетика, медицински состојби, лекови, повреда на ‘рбетниот мозок, метаболички болести како хипертироидизам и дијабетес, или анксиозност и стрес, според Клиниката во Кливленд.

Постојат два типа на хиперхидроза
Фокалната хиперхидроза, позната и како примарна хиперхидроза, е наследна состојба на кожата која обично ги зафаќа само пазувите, рацете, стапалата и главата. Повеќето луѓе со прекумерно потење ќе го имаат овој тип на хиперхидроза, а се јавува пред 25-годишна возраст.

Генерализираната хиперхидроза се нарекува и секундарна хиперхидроза, а овој тип на прекумерно потење е предизвикан од други медицински проблеми, како што се дијабетес или Паркинсонова болест.

Генерализирана хиперхидроза е најчеста кај возрасните. Не постои лек за хиперхидроза, но можете да ги контролирате симптомите со совет од вашиот лекар.

Клиниката во Кливленд препорачува опции кои вклучуваат промени во животниот стил (како што е префрлување на облека што повеќе дише); одредени антиперспиранти и марамчиња на рецепт за намалување на потењето.

Но, задолжително консултирајте се со вашиот лекар пред да започнете нов третман.