Откријте како започнале злогласните Судења на вештерки во Салем и зошто тие остануваат предупредувачка приказна за опасностите од групното размислување и жртвеното јагне.

Судењата и егзекуциите на вештерки во Салем настанаа како резултат на комбинација од црковна политика, семејни расправии и хистерични деца, а сето тоа се одвиваше во вакуум на политички авторитет.

Според The Boston Globe, 25 луѓе биле убиени за време на судењата на вештерки во Салем.

„Сите 19 кои беа егзекутирани преку бесење умреа во Прокторс Леџ. Пет други умреа во затвор, а еден беше смачкан до смрт“, пишува весникот.

Обвинет сте за кривично дело што не сте го извршиле. Невозможно е да ја докажете вашата невиност. Ако сепак инсистирате дека сте невини, најверојатно ќе бидете прогласени за виновни и погубени. Но, ако признаеш, се извиниш и имплицираш други, ќе се ослободиш. Ова беше изборот со кој се соочуваа обвинетите за вештерство во Салем, Масачусетс во 17 век. Како се случи ова? Брајан А. Павлац истражува и ви раскажува на следното видео.