Едноставната грижа и конзистентноста во употребата на препаратите ја формираат основата на оваа рутина за нега на кожата на лицето, омилена меѓу дерматолозите.

Во текот на изминатите три години, поради околностите, сменивме бројни навики, вклучувајќи ги и оние поврзани со нега на кожата на лицето. Потребата за здрава и негувана кожа во само неколку чекори и со употреба на минимален број производи доведе до таканаречениот „скинминализам“, тренд кој, судејќи по се, се заканува да трае подолго од неговиот претходници. Фактот што дерматолозите не само што го поддржуваат туку и го промовираат, ветува дека сме на добар пат како успешна формула за секојдневната рутина во негата на лицето.

– Социјалните мрежи и други бројни извори на совети за нега на кожата доведоа до популаризација на огромен број производи за нега на кожата. Во еден момент работите излегоа од контрола и дојде до насобирање на различни производи и во нашите бањи и на нашата кожа. Напротив, минимализмот на кожата промовира едноставна нега и доследност како негови главни постулати.

Според нејзините предлози, секојдневната нега на кожата на лицето треба да се состои од три основни чекори: чистење на кожата, хидратација и заштита од сонце. Сите три производи – средство за чистење, хидратантна крема и крем со заштитен фактор – се избрани според типот на кожа:

– Кога кожната бариера ќе се опорави од неадекватна нега, можно е да се воведе активна состојка, специјално избрана според ефектот што сакаме да го постигнеме. Најчесто тоа е еден од ретиноидите или моќниот антиоксиданс витамин Ц. Споменатите три основни чекори во грижата важат и за проблематичната кожа, со напомена дека за таквата кожа сè уште е потребна консултација со дерматолог.

Покрај едноставноста на грижата, важен принцип на кој се заснова „скинимализмот“ е доследноста.

– Кога последен пат сте фрлиле празно шише? – прашува нашиот соговорник, забележувајќи дека многу почесто се префрламе од еден на друг препарат во потрага по брзи ефекти: – Конзистентноста значи дека не треба да купуваме препарат доколку не сме подготвени да го употребиме, односно да му дадеме време да работа, а тоа подразбира континуирано користење најмалку три до четири месеци. Секако, тоа не важи доколку забележиме знаци на алергија или иритација на препаратот. Тогаш веднаш треба да престанеме да го користиме.

Освен што ќе ни заштеди време, очигледно „скинимимализмот“ ќе ни заштеди и пари. Исто така, ќе спречи поради голем број производи или несоодветна комбинација на активни материи во кремите, состојбата на кожата да се влоши или да се појават нови проблеми во вид на црвенило, иритација, лупење на кожата.

Некои други предности на овој тренд:

– Најдоброто нешто за „скинимализмот“ е тоа што не ветува дека магично ќе ја избрише секоја „мана“ на вашата кожа! Неговата порака е дека пред се треба да се прифатите себеси, да се грижите за себе, но и дека грижата не мора да значи оставање мало богатство во дрогериите. На крајот ќе ни се заблагодари и планетата Земја – помалку производи, помалку пакувања, помалку отпад.