Професионалците, како што се психолозите, поминуваат низ години на обука и стекнуваат практично искуство со цел да ги изградат своите комуникациски вештини за внимателно да пренесат „тешки вести“ некому. Она што најбрзо го учат е дека, кога станува збор за кажување лоши вести на децата, неопходно е да се подготвите за таков разговор.

Сепак, родителите немаат таков тип на обука и тие мора да научат како да се справат со ситуацијата што се појавува. Она што е сигурно е дека секој родител во одреден момент ќе мора да им каже на своите деца некоја лоша или непријатна вест. Без разлика дали станува збор за смрт на домашно милениче, преселување, разделување или развод или смрт на некој близок – на децата и на родителите ќе им треба помош за да се справат со нивните емоционални реакции и инструкции за тоа како да се однесуваат за време на таков турбулентен период.

Оваа ситуација може да биде застрашувачка за родителот, бидејќи може да се чувствуваат неадекватни да се справат со такви ситуации. Истражувањата и искуството покажуваат дека доколку се соочите со еден таков разговор, од клучно значење е да им дадете до знаење на децата дека сте на располагање да одговорите на сите прашања и да дадете поддршка колку што е потребно. Сајтот ChildPsychologist дава пример за неколку други врвни совети како да им кажувате на децата лоши вести и како да се „справат“ со нивните реакции.

Бидeте искрени

Објаснете ги фактите на ниво на развој соодветно на возраста на детето. На помалите деца можеби ќе им треба помош за да ги разберат последиците од лошите вести. На пример, пријавувањето на смртта или загубата може да доведе до разговор за тоа што навистина значи смртта.

Користете зборови што детето ги разбира и избегнувајте да кажувате работи на начин што би можеле да ги збунат децата за тоа што навистина им го кажувате. Изрази се јасно.

За тинејџерите е многу важно да не ги извртуваат работите или да ги ограничат деталите на информациите, бидејќи тие често ги доживуваат како неправедни и снисходливи. Една студија на млади луѓе на оваа возраст покажа дека ако чувствуваат дека нивните родители нешто кријат или не се целосно искрени, нивната реакција била негативна.

Бидете подготвени да одговорите на нивните прашања

Децата сакаат одговори на нивните прашања. Истражувањето на млади возрасни покажа дека оние кои имале пристап до информациите што ги барале од родителите во време на криза се многу посреќни од оние на кои им било кажано да не „поставуваат прашања“.

Потребно е да внимавате на времето кога ќе разговарате со вашите деца, да им дадете можност да реагираат и да размислат што сакаат да прашаат и да имате доволно време мирно да им одговорите. Избегнувајте тешки разговори непосредно пред училиште или работа, бидејќи прифаќањето нови информации може да доведе до стрес и анксиозност, без способност соодветно да се справите со новите чувства.

Дополнително, подгответе се за незгодни прашања и бидете подготвени да одговорите ако можете. Ако не можете да одговорите на одредено прашање, во ред е да признаете дека не знаете, наместо премногу да го комплицирате објаснувањето.

Почитувајте ја нивната способност да се справуваат со вестите и нивното право да ги слушнат

Неопходно е почитување на развојната фаза и зрелоста на децата. Никој не сака да биде понижуван. Децата чии родители зборуваат со нив како „еднакви“ се чувствуваат почитувани и веројатно ќе реагираат позрело во проблематична ситуација.

Студијата открива дека младите испитаници кои откриле дека нивните родители разговараат со нив за тешки прашања, се чини дека им пријавуваат подобри реакции на врсниците и, пак, се чувствувале поблиски во нивните односи со родителите откако дознале и зборувале за лошите вести.

Внесете безбедност на децата

Родителите треба да им обезбедат удобност и сигурност на децата во стресни и тешки моменти. Објаснете им и нека е во ред да чувствуваат што и да чувствуваат (на пр. тага, лутина). Потврдете им дека таквите емоции се сосема валидна реакција на дадена ситуација. Уверете ги дека ќе бидете достапни во секое време за да одговорите на сите нивни прашања или пак да разговарате за ситуацијата доколку сакаат. Уверете ги дека се сакани.

Наведете пример за добра грижа за себе

Не заборавајте да споделите како се чувствувате. Грижата за сопствената емоционална благосостојба е од суштинско значење и да се биде искрен е дел од тоа. Во ред е да им дозволите на вашите деца да видат дека сте тажни, лути, вознемирени итн. Ова им дава шанса да видат како емоциите влијаат на другите луѓе и како ефикасно да ги регулираат.

Родителите се емотивни примери, особено во време на криза, а вашите деца неизбежно ќе бараат од вас да го процените начинот на кој адекватно реагираат во такви ситуации. Бидете природни и зборувајте за тоа искрено.

Побарајте помош за себе и за вашето дете доколку е потребно

Имајќи го сето ова на ум, од суштинско значење е да побарате помош кога е потребно, и за себе и за вашето дете. Споделувањето како се чувствувате или што ви треба со семејството и пријателите може да им помогне на сите подобро да се справат со новата ситуација.

Дополнително, ако се чувствувате преоптоварено или чувствувате дека вашите деца имаат потешкотии да се справат со вестите, најдете детски психолог кој може да работи со вашето семејство. Детските психолози можат да ви помогнат да развиете соодветна стратегија за напредок.