Шер вели дека мислела дека никогаш нема да мора јавно да зборува за тоа.

Легендарната пејачка Шер откри помалку познати детали од својот живот, а сето тоа поради новиот закон во Америка со кој се укинува правото на жените на абортус, пренесува „Попсугар“.

Многу познати личности проговорија за законот во Америка со кој се укинува правото на жените на абортус освен под одредени услови и поради тоа многумина јавно го изразија своето незадоволство.

Легендата на музичката поп сцена, пејачката Шер, на Твитер ја сподели својата потресна приказна за спонтан абортус.

-Кога бев млад имав 3 спонтани абортуси. Првиот го доживеав на 18 години. Бев сам во куќата, липајќи додека лежев на подот. Кога дојдов на лекар, веќе се вртев од болка. Не можев ни да застанам на нозе во лифтот. Веднаш ме испратија во болница и директно во операциона сала. Што би се случило со мене денес? – напиша Шер со големи букви, алудирајќи на тоа што ќе и се случи во моменталниот момент кога абортусот е забранет, а потоа и требаше итна интервенција за да ја прекине бременоста.

Овој збунувачки закон им отежнува на жените да добијат соодветен третман за ситуации како спонтани абортуси и ектопична бременост.

Медицинските процедури што се користат во овие случаи не се сметаат за абортуси, но дури и во овие ситуации има извештаи за здравствените работници кои не сакаат да пружат нега и помош на жените поради страв од можни правни последици.

Еден обожавател во коментар напишал дека не знаел дека пејачката има спонтани абортуси, а таа одговорила:

– Мислев дека никогаш нема да морам да дознаам. Политиката ќе ги уништи жените. Мајки, сестри, тетки, братучеди, пријатели, ниту една жена не е безбедна во Америка – остра беше Шер.

Со оваа порака, Шер сакаше да укаже дека рестриктивните закони за абортус се штетни за милиони луѓе, а не само за жените кои бараат абортус бидејќи има извештаи дека на луѓето со ревматоиден артритис и лупус им е забранет пристапот до лекот наречен метотрексат бидејќи лекот може да во теорија да се користи за прекинување на бременоста.