Не постои единствен пристап за сите, но сите принципи на здрава исхрана ги делат овие неколку правила.

Според една нова студија која ја разгледа врската помеѓу квалитетот на исхраната и смртноста – вашата исхрана може да помогне да се предвиди колку долго ќе живеете. Едно е сигурно, една студија објавена во „Журнал на Американското медицинско здружение“ покажа дека луѓето кои консумираат исхрана богата со хранливи материи имаат помала веројатност да умрат рано.

Навиките во исхраната на 119.315 луѓе (75.230 жени и 44.085 мажи) биле оценувани во текот на 36 години. За време на таа временска рамка, беа следени придржувањето и резултатите поврзани со четири различни шеми на исхрана: Индексот за здрава исхрана (HEI) за 2015 година, Индексот на алтернативна здрава исхрана (AHEI), алтернативната медитеранска исхрана (AMED) и здравата исхрана. Индекс на исхрана базиран на растенија (HPDI).

Меѓу клучните резултати на студијата е дека има повеќе начини да се придржувате до поздрава исхрана. Бидејќи не постои единствена диета која одговара на сите, излегува дека различните навики на исхрана може да се прилагодат на која било етничка или лична желба. Резултатите покажуваат дека за подолг живот треба да се фокусирате на следните пет навики во исхраната.

Vitamini, zdrava hrana, pečurke, meso, sir, jaja, losos

1. Фокусирајте се на влакната
Еден од најдобрите начини да го продолжите животот е да консумирате повеќе растенија со фокус на добивање повеќе влакна. Систематски преглед и мета-анализа од 2019 година во списанието Lancet покажа дека адекватниот внес на влакна (помеѓу 25 и 29 грама на ден) исто така е поврзан со намален ризик од сите причини и намалување на срцевите заболувања, дијабетес тип 2 и колоректален карцином.

2. Јадете јаткасти плодови
Консумацијата на јаткасти плодови беше нагласена во сите четири обрасци на исхрана во студијата. Јаткастите плодови се богати со здрави масти, кои можат да помогнат да се зголеми ситоста, клучна компонента за управување со тежината. Тие се исто така поврзани со подобро здравје на мозокот и може да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

3. Изберете шарени
Бојата е од витално значење во растителниот свет и доаѓа од соединенија наречени фитонутриенти кои обезбедуваат сенка и корист за растението. Истражувањата покажуваат дека јадењето шарени овошја и зеленчук, исто така, може да доведе до подолг живот.

4. Одлучете се за растителни и морски извори на протеини
Гравот, мешунките и рибата се истакнати во неколку диететски обрасци. Моделот AMED, на пример, поттикна консумација на масни риби, како што е лососот, кој може да обезбеди изобилство на омега-3 масни киселини. Спротивно на тоа, гравот и мешунките обезбедуваат влакна покрај протеините.

5. Најдете флексибилност
Студијата покажа дека здравата исхрана може да се прилагоди на поединецот – и дека следењето на повеќе пристапи во рамките на заеднички теми може да доведе до значителни здравствени придобивки. За да се придржувате до здравата исхрана долгорочно, треба да уживате во неа. Затоа е важно поединците да ги приспособат овие здрави обрасци на исхрана на нивните сопствени диететски и културни преференци.

Исто така, не треба да се држите до само еден пристап кон исхраната во текот на животот. За да се подобри разновидноста и придржувањето, може да се префрлате помеѓу овие различни здрави диети или да креирате сопствена флекситарна диета.

Сепак, основните принципи на здравата исхрана треба да останат исти: да јадете повеќе минимално обработена растителна храна како овошје, зеленчук, јаткасти плодови, цели зрна и мешунки, да јадете помалку црвено месо и ултра-преработена храна богата со шеќер, натриум и рафиниран скроб. и запомнете дека никогаш не е доцна да прифатите здрава исхрана.