Уште кога се роди ќерка ми, ме привлекуваат студии и совети како да бидам подобар родител.

Особено ме привлекуваат мали промени кои можат да имаат големи последици.

Еве еден. Па, всушност три златни фрази кои можете да ги поттикнете вашите деца да ги користат и кои го надминуваат нивното непосредно значење, за да изградите мотивација, благодарност и самодоверба.

Да бидам фер, веројатно веќе ги охрабруваш овие, а твоите родители ги поттикнале и кај тебе. Всушност, степенот до кој ги моделирате веројатно е фактор број-1 во одредувањето дали и вашите деца вообичаено растат да ги користат или не.

Но, мислам дека ќе откриете дека има повеќе отколку што изгледа. Три едноставни фрази? „Ве молам“, „Благодарам“ и „Добредојдовте“.

„Ве молам“ 
Шест мали букви, а сепак има „те молам“ безусловно на љубезен разговор. Смирува и поттикнува хумор. Тоа е златната врата што води кон секакви други покорни однесувања, а тоа значи дека ги прави децата поубедливи.

Една студија во списанието MIS Quarterly ја испитуваше теоријата наречена „политичка пристрасност“ и утврди дека фразите што користат љубезен јазик имаат поголема веројатност да бидат сфатени како паметни и убедливи отколку вулгарен јазик – дури и кога основните пораки се исти.

Интересно е што децата се чини дека откриваат дека нивната учтивост, а особено зборот „те молам“ може да ги направи нивните аргументи поубедливи. Само замисли:

„Мамо, може ли да се разбудам по половина час? Те молам?“
„Тато може ли да имам уште едно колаче, ве молам?
„Навистина сакам да одам на базен денес. Дали можеме да го направиме тоа? Ве молам? Ве молам? Те молам?“
Поттикнете „те молам“. Времето за спиење, колачиња и излегување зависи од вас.

„Благодарам“ 
Грашок и моркови; Ве молам и ви благодарам. Тие одат заедно. Но, освен едноставното понизност, науката постојано покажува дека учењето да се биде благодарен и да се изразува благодарност води до среќа и успех подоцна во животот.

Пишување во списание церебниот кортекс Истражувачите утврдиле дека „благодарноста го стимулира хипоталамусот (важен дел од мозокот кој го регулира стресот) и вентралната тегментална област (делот од нашето „коло за наградување“ што произведува чувство на задоволство).
Психолозите од Универзитетот во Мајами ги поделиле учесниците во студијата во две групи: едната од која било побарано да пишува за работи за кои се благодарни секоја недела, а другата група побарала да пишува за работи кои ги натерале да се чувствуваат благодарни. Изнервиран или вознемирен. Десет недели подоцна, групата за благодарност се чувствуваше пооптимистично и подобро за животот отколку групата на нервоза.
Додека работел на Универзитетот во Пенсилванија, таканаречениот „татко на позитивната психологија“, Мартин Е.П. Селигман открил дека повеќе од 400 луѓе биле замолени „да напишат и лично да му дадат писмо на благодарност на секој што некогаш бил благодарен за тоа“. Не беше соодветно благодарен или неговата добрина“ резултираше со „огромно зголемување на резултатите на среќата“.
Ставањето навика на децата постојано да кажуваат „благодарам“ е првиот чекор на мало дете кон усвојување на овие навики на благодарност.

„Добре дојдовте“ 
Ова се двата најнеценети зборови на англискиот јазик: „Добредојдовте“.

Ова го велам затоа што толку често се заменуваат со поедноставни, помалку сигурни фрази:

“Нема проблем.”
„Не беше ништо“.
„не грижи се“.  и
Мојот најмалку омилен: „Да“.
Магијата на „Добре дојдовте“ е да признаете дека сте направиле нешто достојно за нечија благодарност. Ова е мал, но важен градител на доверба.

Наречете го спротивното на микро-агресијата. Суптилна потврда, можеби. Кога мојата ќерка прави нешто достојно за пофалба или благодарност, сакам таа да појасни и разбере дека навистина вреди.

Пред да заминам, дозволете ми да го признаам спротивставеното гледиште: Роберт Чиалдини, психолог и 38-годишен автор на книгата „Влијание: Психологијата на убедувањето“ ќе ви каже дека „Добредојдовте“ е пропуштена шанса, а има и други фрази кои можат да постават подобра основа за идна корист и влијание.