Сафо била античка грчка поетеса која напишала лирска поезија позната по својата интензивна страст и опис на љубовта. Родена на островот Лезбос, таа се нарекува и првата лезбејска поетеса.

Малку е познато за нејзиниот вистински живот, иако е родена околу 620 п.н.е., а починала приближно 50 години подоцна.

За жал, голем дел од нејзината поезија е изгубена, иако некои песни се макотрпно составени низ преживеаните фрагменти.

Тешко е да се соберат детали од нејзиниот живот бидејќи има малку сигурни извори. На пример, историчарите не се сигурни дали да ја земат нејзината поезија како сигурен автобиографски доказ.

Што знаеме за Сафо?

Се чини дека нејзиното семејство припаѓа на аристократско семејство на Лезбос, голем грчки остров. Најверојатно живееле во Митилена, кој тогаш бил значаен град на островот. Една традиција вели дека се омажила за маж по име Серкила, кој потекнувал од островот Андрос и имале една ќерка, наречена Клеис. Се вели дека Сафо по раст е ниска и темна; Таа била опишана од нејзиниот пријател и колега поет, Алкеј како „виолетова коса, чиста, медено насмеана“.

Се чини дека Сафо била влијателна личност во локалната заедница. Нејзината поезија се однесува на интригите на судскиот живот и присуствувала на настани како фестивали и воени паради. Се чини дека таа привлекла група студентки кои биле заинтересирани за учењата и поезијата на Сафо.

Доказите од тој период сугерираат дека таа и нејзиното семејство биле привремено протерани на Сицилија поради политички проблеми на островот Лезбос.

Сексуалноста на Сафо

Сафо понекогаш се нарекува лезбејка. Зборот лезбејка всушност е изведен од нејзиното родно место – лезбос. Сепак, нема цврсти докази за нејзината сексуалност. Нејзините песни изразуваат голема страст за различни луѓе – и мажи и жени; можеби биле автобиографски или не. Исто така, во грчката култура имало поголемо прифаќање на хомоеротизмот, а љубовта од ист пол се сметала за нормална практика. Веројатно заедницата на млади жени на Сафо била слична на интензивно сите машки општества во Атина и Спарта. Во комбинација со нејзината интензивна поезија, таа направи Сафо да изгледа како рана фигура на лезбејската литература.

Моето месо тече ко мек оган,
Моите очи го губат видот,
Моите уши не слушаат ништо освен татнежот на ветрот.
Сè е црно.

Пот тече од мене,
Трепет ме фаќа,
Бојата истекува од мене како трева наесен.
За малку ќе умрам.

Нејзините песни се напишани на ајолски грчки дијалект; бидејќи овој дијалект бил доста редок, тоа објаснува зошто нејзините песни сè повеќе се губат бидејќи помалку луѓе можеле да ги преведат. Сепак,  во класичниот период, таа била добро позната. Платон ја нарекувал десеттата муза.