Редок нуркачки часовник Rolex, кој седеше во фиоката на својот сопственик со децении, е продаден за 155.000 фунти (187.000 долари) на аукција.

Некогаш биле направени само 1.200 часовници Rolex 5513/5517 Military Submariner издадени од владата на ОК, а експертите проценуваат дека сè уште постојат меѓу 120 и 180.

Жител на Пертшир, Шкотска, кој сака да остане анонимен, го однел реткиот предмет кај продавачот на антиквитети Ник Брустер, кој забележал нешто посебно во него.

„Цената на чеканот од 155.000 фунти плус провизија беше над она на што се надевавме и јас и мојот клиент сме пресреќни од резултатот“, рече г-дин Брустер.

„Беше задоволство што можев да го донесам часовникот на пазарот и тој да постигне толку висока цена.

Тој претходно го опиша предметот како „еден од најретките и еден од најсобирливите часовници денес“.

Nick Brewster described the item as one of the rarest and most collectable watches today. PA

Познат како MilSub, часовникот беше издаден на поранешен нуркач на Кралската морнарица во 1970-тите од Министерството за одбрана и беше купен од него од вториот сопственик во раните 1980-ти.

Оттогаш, реткиот предмет стана негов часовник за нуркање додека рамката не му паднала при нуркање во 1996 година. Потоа била складирана во комода.

Сега, 40 години подоцна, таа е со својот трет сопственик.

И покрај неверојатната бројка, продажбата не ја надминува цената на последниот оригинален MilSub кој стигна до продажната сала на Bonhams Лондон, кој, рече г-дин Брустер, заработи 180.000 фунти во февруари.

Помеѓу 1971 и 1979 година, 1.200 од овие часовници беа издадени како стандардна опрема од Министерството за одбрана, главно за употреба од страна на подморниците на морнарицата и нивните водечки нуркачи и персонал за чистење мини.

Уникатните воени карактеристики на Rolex Military Submariner на тритиум „T“ на бројчаникот, стрелките на мечот, рамката од 60 минути, фиксираните шипки, најлонската лента, нерефлектирачкото куќиште и воените гравури на грбот го издвојуваат MilSub од другите Rolex Подморски часовници.

Аукцискиот часовник имал проценета вредност од 80.000 до 120.000 фунти.