Ретките дела на боксерот Мухамед Али, кој се смета за еден од најголемите спортисти на сите времиња, треба да се најдат на аукциja.

Аукцијата „TCM подарува… Тоа е нокаут!“ ќе се одржи во Bonhams New York. Ќе има 24 дела од колекцијата на Родни Хилтон Браун, сопственик на Хилтон Фајн Артс Рибар и личен пријател на Али.

, StoryLand

Мухамед Али, роден како Касиус Клеј, имал уметничка искра уште од детството. Неговиот татко Касиус Клеј Сениор бил професионален уметник, сликајќи се, од црковни олтари до билборди. Сепак, дури кога го запозна Лерој Нејман, Али повторно ја разгори страста за уметноста. Нејман црташе портрети од борбите на Али, а Али наскоро почна да создава уметност заедно со Нејман. Во некои прилики, тој објавуваше неколку свои уметнички дела пред пошироката јавност. Можеби најпознатиот беше „Пушти ги моите луѓе да си одат“ (1979). Презентиран во ОН пред комитетот против Апартхејдот, Али упати остри критики за расизмот во Јужна Африка. Повеќето од делата на Али беа критика на расизмот во САД и во светот.

На аукцијата ќе се појави ова иконично дело на Мухамед Али, како и „Sting Like A Bee“ (1978). Ќе има и неколку ретки, невидени дела на боксерот, како „Двете религии“ (1967), „Моето судење“ (1967) и „Светло водечка“ (1978). На аукцијата ќе има и дел од Касиус Клеј постариот, како и бронзена актерска екипа од тупаницата на Мухамед Али. Предметите се очекува да достигнат цена помеѓу 1000-60.000 долари.