Сметките на Нуср-Ет во Обединетото Кралство покажуваат дека компанијата зад џоинтот за бифтек Најтсбриџ минатата година остварила профит од 2,3 милиони фунти.

Лондонскиот ресторан на раскошниот турски готвач Солт Бае заработи 7 милиони фунти (8,55 милиони долари) во првите четири месеци од тргувањето, откако беше отворен во Најтсбриџ во септември минатата година.

Преземањата беа откриени во финансискиот извештај поднесен до британската куќа на компании од страна на Nusret UK Limited, која е сопственик на Steakhouse Nusr-Et во Најтсбриџ.

Истиот извештај покажа дека Нусрет ОК остварил вкупен профит од 2,3 милиони фунти, што е импресивна бројка со оглед на пошироките проблеми на сцената на рестораните во ОК.
Сè додека стекхаусот имаше редовен пад, секогаш ќе биде монументално профитабилна.

Не долго откако беше отворено минатата година, корисниците на социјалните мрежи изразија шокираност откако на клиентите на Nusr-Et им наплатија повеќе од 1.800 фунти (2.300 долари) за нивниот оброк – вклучувајќи 44 фунти за четири безалкохолни пијалоци Red Bull и 630 фунти за томахавк стек покриен со злато. .

Исто така, постои јаз разлика помеѓу приходот на ресторанот и неговите плати, со откритието во ноември дека вработените во стекхаусот во западен Лондон се платени помалку на час од цената на една од неговите чинии со чипс.

Но, не сите излегувања се бедни бидејќи финансискиот извештај покажува дека 300.000 фунти биле потрошени за „суровини и потрошен материјал“ од септември 2021 до декември 2021 година.

, StoryLand

Солт Бае, чие вистинско име е Нусрет Гокче, има повеќе од 40 милиони следбеници на Инстаграм и е славна поради сервирањето шницли прекриени со злато придружени со метод на зачинување со повеќе вртежи на колковите отколку епизода од Строго дојди танцување.

Тој не е официјално дел од Nusret UK, ниту пак Dogus International, компанијата која го поседува светскиот ланец на ресторани Salt Bae. Ова не го спречи 39-годишниот да собере богатство, кое се проценува на околу 70 милиони долари.

Неговото богатство е сосема спротивно од неговото скромно воспитување во Турција, каде што неговиот татко бил рудар, а самиот Гокче, чирак на месар.

Откако ја напушти Турција да работи бесплатно во ресторани во Аргентина и САД, тој се врати во својата татковина во 2010 година и отвори ресторан во Истанбул. Четири години подоцна, тој отвори ресторан во Дубаи. Останатото, како што велат, е историја.