Дали работите навистина долги часови на биро? Толку долго што понекогаш ви се чини дека не можете да се сетите кога последен пат сте станале? Дизајнерот Chairbox од Велика Британија визуелизираше како може да се чувствува вашиот стол. Овој 3D модел замислува канцелариско столче во облик на ковчег, адресирајќи ја работната култура со макабрна смисла за хумор. Оваа сатирична слика за канцелариското столче нуди начин за работохоличарите да останат на своите биро… трајно.

Со дрвена рамка на тркалца, инспирацијата за овој паметен дизајн дојде од сопственото искуство на Чаирбокс да поминува долги часови на неговото биро. „Мислев дека ако умрам во оваа поза, можеби ќе треба да ме закопаат така“, вели Чаирбокс. „Би било толку незгодно да ме стават во ковчег. Веројатно ќе им треба посебен ковчег во овој случај. Му кажав на мојот пријател за тоа и се насмеавме, но по неколку недели се вратив на таа идеја и ја истражив малку повеќе. Подоцна, направив 3Д модел во CAD софтвер, го рендерирав и го објавив на интернет“.

Ковчешката столица е соодветно наречена Канцелариско столче за последна смена. „Штом работникот ќе умре на работа, раководството треба само да го закова капакот и да го преврти во корпоративни гробишта. Едноставно, но ефикасно“, се вели на веб-страницата на Chairbox. Покрај тоа што нуди забава, овој дизајн исто така нагласува како луѓето имаат тенденција да се преоптоваруваат овие денови. „По дизајн, луѓето не се создадени да седат на столици осум часа дневно“, додава Чаирбокс. Во серијата слики, тој споделува повеќе од една изведба на дизајнот, истражувајќи како овој морбиден стол би изгледал во различни дрвени екстериери и платнени ентериери. Тој дури и постави шест од нив во заеднички работен простор за да замисли канцеларија полна со нив. На крајот на краиштата, мизеријата го сака друштвото.

Можете да ги проверите другите креативни проекти на Chairbox преку нивната веб-страница.

Дизајнерското студио Chairbox со седиште во Обединетото Кралство создаде столче на кое луѓето ќе седат…засекогаш.

Coffin Office Chair by Chairbox