Еден дечко од Чиле навистина го постигна џекпотот оваа недела кога неговиот работодавец случајно му исплатил 330 пати повеќе од неговата плата за несреќа.

Вчерашниот извештај на Инсајдер вели дека властите не го објавиле името на човекот, но дека тој бил „неконтактибилен“ и во основа исчезнал. Фабриката за месо CIAL Alimentos му платила на човекот 165.398.851 чилеански пезоси, или околу 180.418 долари, наместо очекуваните 500.000 чилеански пезоси, или околу 545 долари, објави локалниот чилеански весник Diario Financiero.

Откако контактирал со ХР и ја објаснил грешката, вработениот ветил дека ќе се врати на работа следниот ден и ќе го реши проблемот, но оттогаш не е виден. Подоцна тој понудил писмо за оставка до компанијата преку адвокат.

CIAL Alimentos не одговори на барањето на Insider за коментар, но поднесе кривична пријава против поранешниот вработен.
Да бидам искрен, тешко е да се обвини момчето во оваа ситуација. Разумно е да се мисли дека неговата плата би била за период од две недели, па дури и еден месец, а 545 американски долари не се многу за живеење. Иако Чиле е најбрзорастечката латиноамериканска земја, таа исто така има голем број на нееднаквости во приходите. Исто како и САД, многу просечни луѓе се борат само да поминат.

Можеби вработен со духови се чувствува како да добил на лотарија, иако му биле исплатени помалку од 200.000 американски долари. Има нешто да се каже за личност која добива релативно мала паушална сума и исчезнува засекогаш, и колку верба мора да има човекот дека некогаш би можел да биде подобро.