Семејното насилство е страшна реалност за многу луѓе ширум светот. Без разлика дали сте жртва или преживеан или познавате некого во навредлива врска, тоа е застрашувачка ситуација. Многу луѓе не разбираат зошто жртвите на семејно насилство се плашат да заминат, но тие имаат многу валидни причини.

Ако се сомневате дека семејното насилство влијае на животот на вашата сакана, може да се запрашате зошто тие не заминуваат. Изгледа како едноставен концепт да ги спакувате своите работи и да излезете надвор. Сепак, има многу повеќе од тоа едноставно да се оддалечите од навредлива врска.

Семејното насилство може да ги погоди мажите и жените, но статистиката покажува дека жените се поподложни. Разбирајќи зошто се плашат да заминат, малку подобро ќе ја разберете нивната ситуација. Тоа е застрашувачко искуство, и не секој го прави жив секој пат.

Знаци на семејно насилство во врска
Жртвите на семејно насилство не сакаат да им кажуваат на другите луѓе за својот насилен партнер, но можете да внимавате за некои индиции. Ако некој одеднаш почне да пропушта работа, а тоа не го правеше порано, тоа може да укаже на насилна ситуација. Лечењето повреди со пресилен објаснувања се исто така индиции за да се знае.

Жртвата на семејно насилство веројатно ќе покаже нервоза и вознемиреност кога ќе им заѕвони и телефонот. Ако можете да слушнете што зборува нивниот партнер од другата страна на телефонот, може да го препознаете гневот. Тешко е да се знае со сигурност бидејќи жртвите на семејно насилство не често го признаваат тоа, но луѓето обично можат да го сфатат.

Многу жртви ќе ги држат своите партнери подалеку за нивните најблиски да не го препознаат контролирачкото и штетното однесување.

Меѓутоа, ако сте го запознале нивниот партнер, може да препознаете груби манири и алармантни постапки. Други времиња, насилникот може да ги скрие своите црвени знамиња кога има и други луѓе наоколу. Може да оди во секој случај, затоа внимавајте на двете сценарија.

Кој е во ризик и како луѓето стануваат жртви на семејно насилство
Статистиката за семејно насилство е алармантна, при што речиси 35% од жените доживеале некаков облик на насилство. Никој не влегува во врска претпоставувајќи дека ќе стане жртва на злоупотреба, а нивниот насилник одлично го крие тоа некое време. Насилникот ќе чека додека партнерот не се приврзе, а потоа полека ќе почнат да се менуваат.

Кога жртвата ќе сфати што се случува, често е предоцна. Тие или не можат да заминат поради страв или затоа што се премногу врзани за врската.

Злоупотребата не е секогаш физичка, исто така. Жртвите на семејно насилство може да доживеат и ментална, емоционална или сексуална злоупотреба. Секој вид на злоупотреба влијае на жртвата, па затоа е невозможно да се спореди полошото.

Колку подолго се случува злоупотребата, толку ќе биде најлошо. Однесувањето на насилникот ќе продолжи да ескалира, страшна мисла кога личноста се чувствува заглавена во врската. Не е дека жртвата сака да биде малтретирана, но таа останува поради многу причини што може да биде тешко да се разберат.

Семејното насилство може да му се случи на секого, без разлика на расата, религијата, нивото на приход или образованието. Жените на возраст меѓу 16 и 24 години имаат поголема веројатност да станат жртви, но дури и тоа не е гаранција. Злоупотребата може да дојде од партнер или брачен другар, во кои верувате.

Луѓето кои не ги знаат предупредувачките знаци или обрасци имаат поголема веројатност да станат жртви на семејно насилство. Знаејќи што да внимавате и што да правите кога препознавате злоупотреба може да ви го спаси животот.