Крафтон, јужнокорејскиот гигант за игри, основан од милијардерот Чанг Бјунг-гју, ја проширува својата крипто империја со партнерство со блокчејн стартапот Solana Labs за развој на крипто игри за играње за заработка.

Компанијата која стои зад популарната видео игра PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) во средата објави дека потпишала деловен договор со Solana Labs за правење блокчејн игри што им овозможуваат на играчите да заработуваат NFT (незаменливи токени). NFT се уникатни дигитални средства складирани на блокчејн што ја потврдува сопственоста на одредена ставка како што се средства во играта, фотографии или уметнички дела.

Solana Labs е компанија која го разви блокчејнот Solana, кој неодамна се зголеми за да ја оспори доминацијата на Ethereum бидејќи сè повеќе програмери го прифаќаат за децентрализирани финансиски проекти. Нејзини истакнати поддржувачи го вклучуваат Сем Бенкмен-Фрид, милијардерот основач на крипто берзата FTX.