Здравко Чолиќ, најголемата регионална музичка ѕвезда, со години го привлекува вниманието со фантастични хитови и неповторлива харизма, кој низ годините на својата успешна кариера на публиката ги нуди само најдобрите, квалитетни и хитови на сите времиња. Што го мотивира, како ги исполнува деновите со позитивност во овие тешки моменти, што е клучот за неговиот успех и за неговиот сегашен и иден „пат на квалитет“, зборуваше специјално за „Азра“.

Што е тоа што ве мотивира секогаш да бидете на патот на квалитетот?

– Мотивиран сум од публиката и мојата љубов кон музиката. Кога на самиот почеток на кариерата публиката суди и навива за тебе, тогаш со секоја нова песна си поодговорен кон луѓето кои те сакаат и поддржуваат. А тоа имплицира дека постојано сте предизвикани да останете на истото или подобро ниво, доследни на себе и вашата музичка приказна.

Во напорно време, во кое е многу тешко да најдете време за себе, кој е вашиот рецепт за ден исполнет со позитивна енергија?

– Се додека човек е здрав, може се. Во текот на мојот живот отсекогаш ме водел позитивната енергија, а тоа нема врска ниту со годините, ниту со времето во кое живееме. Секогаш се трудам да најдам време за себе, да размислувам во тишина. Сакам да бидам во природа, да трчам или да одам. Всушност, секој ден се трудам да поминувам што повеќе време на свеж воздух.

Кариерата ја градевте исклучиво со квалитетна и пожртвувана работа, останавте сами, без приватен живот да го изложите во јавноста. Дали мислите дека тоа е клучот за вашиот долгорочен успех?

– Воспитувањето што го добив од дома ме обликуваше, не правев скандали, полека и сигурно градев кариера. И верувам дека моето главно оружје е позитивната енергија што се обидувам да ја пренесам со мојот глас и израз. Секако дека без работа и посветеност нема успех, а публиката многу добро знае дека тоа може да го цени и почувствува, па дури и да го награди.

Во денешно време, еден од најголемите предизвици е родителството. Како родител, која би рекле дека е најважната вредност што треба да ја научиме на нашите деца?

– Сопругата на Александра е таа која е попосветена на воспитувањето на нашите деца, јас сум многу поблаг. Но, без разлика на тој факт, се трудам да се погрижам образованието да не трпи толку добро како традиционалните вредности на кои почива моето семејство. Семејството е основната клетка на општеството, затоа мора да го негуваме. Иако живееме во турбулентно и брзо време, на децата им треба внимание за да прераснат во добри и квалитетни луѓе.

Можеме со сигурност да кажеме дека вашите години ве радуваат, младоста и енергијата што ги гледаме се навистина нешто што маѓепсува. Која е вашата тајна за здрав и активен живот?

– Најмногу сакам да бидам во природа, да бидам сам. Долгите прошетки ме опуштаат. Добриот и исполнет живот го сочинуваат и семејни и пријателски собири, патувања, настапи на кои секогаш неизмерно се радувам, прочитани книги, гледани претстави, филмови… Сето тоа се знаци дека сте се оставиле во нешто. Секако, од суштинско значење е и создавањето на нови песни. Има желба колку и обврска.

Има многу млади уметници кои штотуку ја започнуваат својата кариера. Каков совет би им дале за квалитетна работа и како да опстанат во денешната поп-култура?

– Се плашам дека во денешно време, кога се е инстант, многу е потешко да се преживее. Можеби е полесно да се стане ѕвезда благодарение на интернетот и пристапноста, но тешко е да се одржите во морето од слични. Или имаш Божји дар или немаш. Нема план. Можеш цел живот да свириш музика, но каков успех ќе имаш е во Божји раце.

Нашите читатели сигурно ги интересира како Здравко Чолиќ го поминува слободното време? Што претставува за вас исполнетиот ден?

– Кога не сум на настапи, водам многу мирен живот и потоа можам да уживам во слободното време, утринското кафе, дружењето со пријателите, да бидам во студио. И често сакам да ја земам гитарата и да свирам, а тоа ме опушта.

Подготвувате ли нови песни, како изгледаат тие подготовки? Кој стои зад текстовите?

– Најчесто почнувам со некои свои нови идеи, а потоа вклучувам соработници. На последните неколку албуми горе-долу бев вклучен како автор, но има многу убави песни и од моите соработници.