Неговите идеи доведоа до раните верзии на модерните компјутери и помогнаа да се победи во Втората светска војна. Сепак, тој умре како криминалец поради својата хомосексуалност.

Неговиот генијален ум ги создаде првите визии за модерното компјутерско работење и произведе семинарски увид во она што стана познато како „вештачка интелигенција“. Како еден од највлијателните разбивачи на кодови во Втората светска војна, неговата криптологија даде интелигенција за која се верува дека ја забрзала победата на сојузниците.

Но, по неговата смрт неколку години подоцна, голем дел од неговите тајни достигнувања за време на војната останаа класифицирани, далеку од очите на јавноста во нацијата зафатена од безбедносните грижи од Студената војна. Наместо тоа, според тесните стандарди на неговото време, неговата репутација беше нарушена.

Alan Turing in 1951. Though he is regarded today as one the most innovative thinkers of the 20th century, at his death many of his wartime accomplishments were classified.

На 7 јуни 1954 година, Алан Тјуринг, британски математичар кој оттогаш е признат како еден од најиновативните и најмоќните мислители на 20 век – понекогаш наречен прородител на модерните компјутери – почина како криминалец, осуден според викторијанските закони како хомосексуалец и принуден да трпи хемиска кастрација. Британија ги направи првите чекори кон декриминализација на хомосексуалноста во 1967 година.

Дури во 2009 година владата се извини за неговиот третман.

„Жал ни е – вие заслуживте многу подобро“, рече Гордон Браун, тогашниот премиер. „Алан и илјадниците други геј мажи кои беа осудени, според хомофобични закони, беа третирани ужасно“.

И само во 2013 година, кралицата Елизабета Втора му даде кралско помилување на Туринг, 59 години откако една домашна помошничка го пронашла неговото тело во неговиот дом во Вилмслоу, во близина на Манчестер, во северозападна Англија.

Судскиот лекар утврдил дека тој починал од труење со цијанид и дека си го одзел животот „додека му била нарушена рамнотежата на умот“.

На негова страна лежеше полуизедено јаболко. Биографите шпекулираа дека тој го проголтал отровот така што го наполил јаболкото со цијанид и го јадел за да го прикрие вкусот на токсинот. Некои од оние кои ја проучувале неговата личност или го познавале, особено неговата мајка, Етел Туринг, ја оспориле официјалната пресуда за самоубиство, тврдејќи дека тој случајно се отрул.

Туринг до ден-денес е препознаен во својата земја и меѓу широкото општество на научници како столб на достигнувања кои ги споиле брилијантноста и ексцентричноста, удобно се движеле во абструзните области на математиката и криптографијата, но незгодно во општествените средини и биле доведени ниско во непријателското општество во кое е роден.

„Тој беше национално богатство и ние го прогонивме до смрт“, рече Џон Греам-Каминг, компјутерски научник кој се бореше за помилување на Туринг.

Пред сè, името на Тјуринг за многу луѓе е поврзано со строго тајните операции за време на војната на британските разбивачи на кодови во Блечли Парк, распространет имот северно од Лондон, каде што тој ги надгледуваше и инспирираше напорите за дешифрирање шифри генерирани од машината Енигма на нацистичка Германија. што некогаш изгледаше непробојно. Самите Германци ги сметаа шифрите како нераскинливи.

Во тоа време, германските подморници се движеа по Атлантикот, ловејќи ги сојузничките бродови што носеа витален товар за воените напори. Конвоите беа критични за градење воена сила во Британија и на крајот им овозможија на сојузниците да го преземат слетувањето на Денот Д во Нормандија во 1944 година, најавувајќи го колапсот на нацистичка Германија следната година.

Само со бележење на движењата на подморниците, сојузничките сили можеа да го променат курсот на нивните конвои, а за тоа тие се потпираа на криптолози од паркот Блечли за да ги декодираат пораките кои ги предавуваат распоредувањата на Германците.

Трајната фасцинација со приказната на Тјуринг го инспирираше филмот од 2014 година „Игра на имитација“, со Бенедикт Камбербач и Кира Најтли во главните улоги. Но, неговиот научен опсег отиде многу подалеку од границите на кинематографската драма: тој ги постави принципите што го обликуваа историскиот запис за односот меѓу луѓето и машините што тие ги создадоа за да ги решат нивните проблеми.

.

Turing and colleagues working on the Ferranti Mark I Computer in 1951. It was based on a prototype built five years earlier at the University of Manchester.

Дури и пред Втората светска војна, Туринг правеше пробив.

Заслугата за создавањето на првиот функционален компјутер во 1946 година ја добија истражувачите Џон Преспер Екерт и Џон В.

Тој го замислил она што стана познато како универзална машина Тјуринг, која предвидува „една машина за сите можни задачи“ – во суштина компјутери какви што ги знаеме денес, напиша Ендрју Хоџис, биографот на Тјуринг, во кондензирана верзија на неговата книга од 1983 година, „Алан Тјуринг: Енигмата“.