Новиот лек кој се тестира за  карцином ги остави лекарите вчудоневидени откако се појави 100 отсто успешност во клиничките испитувања.

Достарлимаб, лек со лабораториски произведени молекули кои делуваат како заменски антитела во човечкото тело, ги остави истражувачите изненадени откако сите 18 учесници беа разгледани во ремисија една година по испитувањето на лекот.

Лекарите правеле физички прегледи, ендоскопии, ПЕТ скенови и МРИ и не успеале да најдат никаква трага од рак во нивните тела.

Д-р Луис А. Дијаз Џуниор од Центарот за рак на Меморијал Слоан Кетеринг во Њујорк рекоа дека ова е „прв пат тоа да се случи во историјата на ракот“.

Можеби лекот за оваа страшна болест веќе е пронајден а со тоа се става крај на оваа одвратна приказна од нашето време.