Малите нешта навистина значат многу понекогаш.
Колку време поминувате со вашето малечко во еден ден? Бидејќи повеќето луѓе работат, родителите имаат многу малку време да поминат со своите деца. Всушност, имате можеби еден час за играње, а потоа има подготовка на храна, вечера, време за капење, приказни пред спиење и бакнеж за добра ноќ.

Покрај тоа што ќе го натерате да јаде, ќе му прочитате книга и ќе го ставите во кревет, три минути може да бидат пресудни кога станува збор за тоа дали детето ќе ви верува.

Имено, експертите објаснуваат дека начинот на кој го поминувате времето со вашето дете, од градинка до тинејџерски години, влијае на неговото чувство на сигурност и поврзаност со вас. Правилото од три минути значи да се збогувате со вашето дете секој пат како да не сте се виделе долго време, дури и ако сте биле разделени само пет минути кога сте отишле во продавница.

Ова може да изгледа како премногу, но може да му помогне на вашето дете да се чувствува како навистина да се грижите за него. Покажувањето интерес за вашето дете ќе ја изгради неговата самодоверба и самодоверба.

Дополнително, многу е важно да бидете на исто ниво со очите на детето и да поминете три минути гушкајќи го детето и важно е за тоа време да разговарате со него за тоа како го поминал денот во градинка или слично.

Родителите често не се свесни за последиците кога не го поздравуваат своето дете во првите три минути од состанокот. На пример, детето кое нема можност да им каже на родителите што сака, ќе престане да зборува за важни работи одреден временски период.

Забележете дека правилото за три минути не сугерира да поминете само три минути со вашето дете. Тоа всушност значи дека треба да поминете најмалку три минути со детето кога ќе го видите по одреден период.

Правилото од три минути е брз и лесен начин да се уверите дека вашите деца знаат дека ги сакате и се грижите за нив дури и во денови кога немате енергија да си играте со нив или да излезете надвор.