Пред да започне модната ревија на Прада во есента 2023 година на модната недела во Милано во четвртокот, во огромна сала на теренот на уметничката фондација Прада, таванот изгледаше невообичаено низок, како подрум или гаража. Седиштата беа бетонски сиви блокови, за разлика од кадифените седишта во кино стил од пред една година. За да ги најдат своите места во затемнетиот простор, гостите мораа да ја користат светлината од нивните телефони.

Како што започна шоуто, таванот полека се креваше, повисоко и повисоко. Манекенки шетаа во снежно бели здолништа и бели балетанки, забележани се и Џиџи Хадид и Кендал Џенер. Моментот, обезбеден од Мијука Прада и Раф Симонс, како и мајсторите на сценографијата во Прада, беше метафора за надеж.

Доминираше белата боја, мини здолништа и здолништа со средна должина во „couture“ свила извезена со бели цветови, долго здолниште со важничене, подолго здолниште во стилот на 50-тите. Горните делови на облеката беа исклучително утилитарни.

Од почетокот на нивната соработка, Прада и Симонс настојуваа на својата облека да и дадат солидна основа во реалноста. Новитети има многу, но тие произлегуваат од основите на модата – форми, пропорции, нов начин на гледање на убавината и минатото.

„Она за што сега ми е гајле е да му дадам значење на она што е скромно“, рече Прада по шоуто. „Да ги цениме скромните работни места, а не само гламурозните.

Симонс додаде дека размислуваат за различни униформи, особено оние за медицински сестри, пилоти и војници. „Сакавме да им дадеме друга важност“, рече тој.

Имаше многу одлични индивидуални стилови на шоуто, особено машки палта и јакни за работна облека; кошули со зашилени, детални јаки.

Сепак, највпечатливите работи во колекцијата беа оние кои Симонс и Прада ги направија за да покажат дека скромноста може да изгледа гламурозно.