Сетилниот приказ на музата и љубовницата на Пабло Пикасо како морско суштество со повеќе екстремитети, завршено во текот на најплодната година од животот на уметникот, за прв пат ќе се појави на аукција.

Femme nue couchée (Гола жена лежечка) се очекува да се продаде за повеќе од 60 милиони долари следниот месец, што е одраз на пожелноста кај колекционерите на сликите на Пикасо на Мари-Терес Валтер. Уметност од 20 век“, рече Брук Лампли, претседател и шеф на глобалната продажба на ликовни уметности во Sotheby’s, кој ја продава сликата.

Femme nue couchée беше „длабоко лирска ода на неврзаната желба на уметникот за Мари-Терез; со нејзините перки, бескрајно свитливи екстремитети, портретот продолжува да маѓепсува бидејќи совршено ја доловува музата на Пикасо како врвен израз на неговиот гениј“.

Врската на Пикасо со Валтер – која се смета за една од најголемите љубовни врски на 20 век – беше долги години строго чувана тајна. На 45-годишна возраст и несреќно оженет, уметникот се заљубил во 17-годишната Валтер кога ја забележал низ прозорецот на Галери Лафајет во Париз во 1927 година.

„Сигурен сум дека ќе направиме големи работи заедно. Јас сум Пикасо“, и рекол тој на тинејџерката, која не знаеле кој е тој.

Таа инспирираше слики, цртежи и скулптури, од кои некои се сметаат за најголеми дела од осумдецениската кариера на Пикасо.

Изложбата во Тејт Модерн пред четири години беше посветена на работата на Пикасо во 1932 година, особено на неговите интензивни портрети на Волтер. „Имаше многу значајни години во долгата, драматична кариера на Пабло Пикасо, но 1932 година се издвојува како особено значајна“, рече Џулијан Доус, ко-шеф на модерната уметност на Сотби во Њујорк.

„Во оваа „година на чудата“, Пикасо ги создаде најсензуалните прикази на неговата голема муза и љубовница Мари-Терес Валтер, која ќе инспирира некои од најпознатите иконски слики на уметникот „Во Femme nue couchée, Волтер е прикажана со сетилни екстремитети на морско суштество. Таа беше ентузијастичка и умешна пливачка, чија благодат во водата беше трајна фасцинација за Пикасо, кој никогаш не научи да плива. Вљубените уживаа во обидите покрај морето во летото 1928 година, кога Пикасо тајно ја постави Валтер во камп за одмор блиску до местото каде што престојуваа уметникот, неговата тогашна сопруга, Олга Хохлова, руско-украинска танчерка и нивниот син Пауло. Минатата година, Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) на Пикасо беше продадена за 103,4 милиони долари на аукција во Њујорк.