Делото насликано во 1964 година стана најскапото дело на британскиот уметник продадено на аукција.

Сликата на Френсис Бејкон на Лусијан Фројд е продадена за 43,4 милиони фунти (52 милиони американски долари) на своето деби на аукција, што ја прави највредното парче поединечна плоча на уметникот, соопшти Sotheby’s.

Студија за портрет на Лусијан Фројд не е јавно видена скоро шест децении, бидејќи остана во истата приватна европска колекција 40 години.

Откако ја надмина својата проценка од 35 милиони фунти кога се најде на чеканот во средата на Sotheby’s British Art: The Jubilee Auction, парчето постави серија рекорди на аукција.

Од Sotheby’s велат дека освен што стана најскапата слика од Бејкон, таа стана и највредната слика на уметникот продадена во Лондон во британски фунти.

Таа, исто така, ја освои титулата за највисока продажба на аукција во Лондон во текот на оваа летна сезона досега, објави Sotheby’s.

Уметничкото дело е насликано од британскиот уметник Бејкон во 1964 година и врз основа на фотографија на неговиот колега уметник, современ Фројд, направена истата година од заедничкиот пријател на уметниците, Џон Дикин.

Последен пат беше изложен во 1965 година, кога беше изложен како централен панел на триптих од големи размери како дел од патувачката изложба во Хамбург и Стокхолм.

Делото исто така беше изложено самостојно во Даблин истата година.

Бејкон ги одвои трите поединечни дела од триптихот набргу по нивното создавање, при што левата табла се наоѓа во приватна колекција, а десната дел му припаѓа на Израелскиот музеј во Ерусалим.

Фројд и Бејкон беа пријатели 20 години пред Бејкон да го создаде Студија за портрет на Лусијан Фројд и споделуваа пријателство повеќе од 40 години пред да се влошат односите и врската да заврши во средината на 1980-тите.

Уметниците се сликаа едни со други во многу прилики, при што Фројд често сликаше од реалниот живот, а Бејкон претпочиташе да работи од фотографии.