Една од “Shot Marilyns”  на уметникот Енди Ворхол ќе биде една од најскапите слики од 20 век продадени на аукција

Иконскиот поп-арт портрет на Мерлин Монро на Енди Ворхол од 1964 година е упатен кон аукцискиот блок, известува Кели Кроу за Wall Street Journal. Со рекордна барана цена од околу 200 милиони долари, уметничкото дело-насловено како Shot Sage Blue Marilyn- е подготвено да стане една од најскапите слики од 20 век продадени на аукција.

Според изјавата на Кристи, на која сликата ќе биде прикажана на продажбите на Мајската Недела на Маркис, целиот приход ќе биде наменет за Фондацијата Томас и Дорис Аман, добротворна организација со седиште во Цирих која ги поддржува детските здравствени и образовни програми.

„Спектакуларниот портрет ги изолира личноста и ѕвездата: жената Мерилин ја нема; ужасните околности на нејзиниот живот и смрт се заборавени“, вели Грег Фреј, претседател на одборот на фондацијата, во изјавата. „Останува само загадочната насмевка што ја поврзува со друга мистериозна насмевка на угледната дама, Мона Лиза“.

Ворхол го создаде портретот од свилен екран по смртта на Монро во 1962 година. Врз основа на промотивниот кадар за филмот Нијагара од 1953 година, според Фреј, ликот сега е „попознат од фотографијата“.

“Shot Sage Blue Marilyn” е еден од петте слични портрети на Монро создадени од уметникот во 1964 година. Секој има различна боја на позадина: црвена, портокалова, светло сина, потемно сина или тиркизна. Четири од петте (со исклучок на тиркизот) се познати заедно како The Shot Marilyns во чест на неславниот инцидент што се случи во студиото на Ворхол во Њујорк, есента 1964 година.

Актуелниот рекорд на аукција за слика од 20 век го држи Les Femmes d’Alger (верзија О) на Пабло Пикасо, кој беше продаден за 179,4 милиони долари во 2015 година, според CNN.

, StoryLand