Способноста да се дестилира сцена до нејзините суштински делови е ретка вештина. Но, како што покажуваат четвртите годишни награди за минималистичка фотографија, има многу фотографи кои блескаат во оваа област. Без разлика дали фаќаат јато птици или танчер во акција, победниците на натпреварот во 2022 година ги отстрануваат секојдневните настани до нивната срж. А притоа откриваат неверојатна убавина која често се крие.

Добитникот на големата награда на натпреварот, Даниел Денческу, совршено го доловува духот на минимализмот со своите фотографии од мрморење на ѕвезди. Денческу помина повеќе од 200 часа на терен за да ги направи овие магични фотографии и избра палета на бои инспирирана од надреалистичкиот сликар Рене Магрит.

„Секако дека има нешто хипнотизирачко во тоа како се движат овие птици – огромна, импровизирана кореографија, секоја птица дел од нешто многу поголемо од нив“, пишува германскиот фотограф. „Колосалните органски форми што се формираат имаат вродена убавина, но овде гледаме многу неочекувани случајности. Фотографирани на рамно, без облачно небо, добиените слики се неразредени – ретки и убави, оставајќи место за многу толкувања“.

Заедно со Денческу, кој исто така победи во категоријата апстрактни, уште 11 фотографи се прославија за нивната минималистичка фотографија. На разгледување беа поднесени повеќе од 3.400 фотографии од уметници од 43 земји. Наградите, кои се организирани од списанието B&W Minimalist Magazine, се оценуваат од стручен панел од инсајдери во индустријата. Погледнете ги сите победници во категориите подолу и проверете ги сите финалисти на веб-страницата на натпреварот.

Победниците на наградите за минималистичка фотографија за 2022 година ја покажуваат моќта на едноставноста.

Minimalist Landscape Desert

Black and White Photo of a Female Ballet Dancer

2022 Minimalist Photography Awards

Aerial Photo of River in Southern Iceland

Abstract Minimalist Photo of People and the Sky

Award Winning Minimalist Architecture Photo