Се проценува дека 4% до 6% од луѓето затворени во САД се всушност невини. И за жал, значително висок број на неправедно осудени се малцинства. Осудувањето невини луѓе често доаѓа поради неквалитетна полициска работа, принудни испрашувања или недостаток на технологија за правилно анализирање на доказите. Додека многу случаи често се фокусираат на докази за ДНК, еден маж неодамна виде дека неговата пресуда е поништена поради неочекуван извор – MythBusters.

Џон Галван веќе имаше отслужено 21 година од својата доживотна затворска казна кога се случи да фати реприза на шоуто на каналот Дискавери во 2007 година. Галван, кој беше во затвор за злосторство што не го извршил, беше воодушевен од она што го виде на екранот. Домаќините на MythBusters Џејми Хајнман и Адам Севиџ ги отфрлаа холивудските митови обидувајќи се научно да рекреираат сцени од филмови. Галван веднаш се заинтересирал кога видел како се обидуваат да искористат цигара за да запалат базен со бензин. Нивниот обид пропадна очајно и дуото заклучи дека оваа заедничка тропа од акционите филмови всушност не е возможна.

Галван веднаш го повикал својот адвокат. Имал само 18 години кога бил уапсен во 1986 година за палење пожар во стан во Чикаго во кој загинале двајца браќа, од кои едниот можеби бил член на банда. Двајца од браќата и сестрите на браќата успеале да побегнат и рекле на полицијата дека веруваат дека една сосетка го подметнала пожарот како одмазда за смртта на нејзиниот брат во рацете на бандата Латински кралеви.

John Galvan as a Young Man

На испрашување во полиција, соседот негирал дека сторил нешто лошо и го вперил прстот кон Галван. Другите интервјуирани, исто така, ставиле прсти на уште двајца млади мажи во соседството. Иако Галван ноќта на пожарот спиел во куќата на неговата баба и немало други докази за негово вмешаност, полицијата го уапсила него и другите двајца кои биле вмешани.

Користејќи сила и измамнички техники на испрашување, кои во тоа време беа легални, на Галван му беше кажано дека може да си оди дома ако ги сврти другите момчиња. Галван, исто така, тврди дека додека тврдел дека е невин бил претепан од детективот што го води сослушувањето и му било кажано дека ќе добие смртна казна ако не признае. На крајот, сите три момчиња, истрошени од детективите, потпишале изјави дека се виновни за делото.

Многу години подоцна, деталите од тие потпишани признанија ќе станат важни. Тие тврдеа дека мажите го подметнале пожарот фрлајќи молотови коктели низ прозорецот и дека, најважно, Галван го запалил својот со цигара. Така, кога Галван, сега 39-годишен маж, ја виде епизодата на MythBusters докажувајќи дека, научно, тоа е невозможно, тој знаеше дека тоа може да му помогне на неговиот случај. За среќа, неговата адвокатка Тара Томпсон, која работи со проектот Innocence, исто така ја фати истата епизода и почнаа да ја истражуваат науката зад подметнувањето пожар.

„Искрено ми беше шокантно… Се чувствувам како сите да сме гледале филмови – како што е познат Payback – каде го палат бензинот на улица со цигара и автомобил експлодира, а јас навистина никогаш не размислував многу за тоа. без разлика дали тоа може да биде реално или не“, рече таа. „Кога ја гледав оваа епизода на MythBusters, како адвокат, ме натера да сфатам дека има работи во кои треба да погледнете подлабоко – не можете да претпоставите дека ја разбирате науката додека не ја разгледате.

Додека копаа понатаму, најдоа уште повеќе докази за да го поткрепат она што го покажа ТВ-шоуто. Истата година, Бирото за алкохол, тутун, огнено оружје и експлозиви на САД (ATF) спроведе експерименти за палење бензин со цигари. Тие направија 2.000 обиди да го запалат бензинот под различни услови и никогаш не беа успешни. И тие заклучија дека тоа едноставно не е можно.

„И покрај тоа што го гледате во акционите филмови, фрлањето на запалена цигара на трага од бензин нема да ја запали, под претпоставка нормално ниво на кислород и без невообичаени околности“, рече Ричард Тонтарски, форензичар и потоа началник на лабораторијата за истражување на пожари на ATF.

За жал, Галван мораше да почека уште една деценија додека не му биде одобрено сослушување за неговите барања по осудата. Но, во 2017 година, Томпсон конечно можеше да ги претстави своите наоди на судот. Дополнително, тие обезбедија седум сведоци, вклучително и оние кои потврдија дека биле мачени од истиот детектив кој го испрашувал Галван и експерт за подметнување пожар кој сведочел дека изјавата за признавање на Галван е научно невозможна.

Сепак, Томпсон беше шокиран кога виде дека обвинителите негираат дека науката е точна. Таа го посочува ова како критична слаба точка во правосудниот систем. „Сметам дека многу зборува за состојбата на науката и правото…дека овие работи што веројатно треба да ги прифатиме како вистинити во правниот простор, системот не секогаш сака да ги прифати“.

Ако државата Илиноис имаше закон за промена на науката што предвидуваше механизми за разгледување на случаи во ситуации како оваа, каде што основата на убедувањето е науката што е разоткриена, Галван можеби ќе беше ослободен многу порано.

Наместо тоа, по неколку жалби, тој мораше да чека до 2022 година за да ја добие својата слобода. Во исто време, на другите двајца мажи кои исто така беа неправедно осудени за кривичното дело, им беше укината пресудата. По вкупно 105 години затвор за кривично дело што не го сториле, сите тројца мажи сега се на слобода.

Додека Галван не може да ги надополни 35-те години што ги пропушти и не ја негира тешкотијата во обидот да се прилагоди на новиот свет, тој со нетрпение очекува да има свој простор за да се јави дома. Ако сакате да му помогнете на неговото патување да го обнови својот живот, проверете ја неговата листа на желби на Амазон.