Соработката помеѓу националната агенција за вода и занаетчискиот производител на пиво опишана како „многу прифатлива“

Тоа е пиво направено само со најдобрите состојки: премиум германски јачменов слад, ароматичен хмељ Цитра и Калипсо, квасец во фарма од Норвешка – и рекултивирана отпадна вода.

Според извештаите, NewBrew, соработка помеѓу националната агенција за вода во Сингапур и локалната занаетчиска пиварница Brewerkz, веќе се покажа популарен и се распродаде во рестораните на пиварницата.

Brewerkz го опишува пивото како „многу пијалок“ и погодно за тропската клима во Сингапур, со мазен, напечен вкус сличен на мед. Но, тој исто така има за цел да фрли светлина врз климатската вонредна состојба и растечката закана што сушите и поплавите ја претставуваат за снабдувањето со свежа вода во светот.

Сингапур, густо населена градска држава, е особено ранлива на недостиг на вода, поради недостатокот на природни водни ресурси и недостатокот на простор за собирање и складирање вода.
Земјата инвестираше во нови начини за да обезбеди одржливо снабдување и да ја намали зависноста од вода увезена од соседна Малезија. Ова ги вклучува методите како што се собирање дождовница, бигор од морската вода и третман на отпадни води.

Бру користи NEWater, отпадна вода што Одборот за јавни комунални услуги на Сингапур ја третираше со микрофилтрација и обратна осмоза, како и ултравиолетова светлина за да ги отстрани загадувачите, бактериите и вирусите. Крајниот резултат ги поминува упатствата за вода за пиење поставени од Американската агенција за заштита на животната средина и Светската здравствена организација.
NEWater главно се користи за ладење и индустриски процеси, како и за полнење акумулации и треба да задоволи 55% од потребите за вода на Сингапур до 2060 година.

Непредвидливото време и растечката популација поттикна сè поголем број земји да се свртат кон рециклирана отпадна вода за да ги амортизираат резервите. Некои пивари, исто така, вградија рекултивирана вода во нивните производи, вклучително и во Канада, Германија и САД.

Првата серија на NEWBrew е веќе распродадена во рестораните Brewerkz, според Bloomberg. Компанијата, наводно, очекува залихите во супермаркетите да истечат до крајот на месецот, но ќе размисли да направи уште една серија.