Лично писмо на неодамна починатата англиска кралица Елизабета Втора. во саботата беше продаден на аукција во Германија за 8.300 евра, објавија организаторите.

За купувачот се знае само дека се работи за жена која живее во странство.

Писмото е продадено на аукција организирана од аукциската куќа Епи во Штутгарт.

Писмото е адресирано до германската возачка Ета Плеш, родена како Марија Графин фон Вурмбранд-Штупах, чии коњи двапати победиле на престижната трка Епсом Дерби во Англија.

Кралицата ѝ пишува на „драгата г-ѓа Плеш“ дека е „воодушевена од прекрасната слика на коњи“ на нејзиното село во Сандрингам „што ја добив од вас и г-дин Плеш за Божиќ“.

Тогаш 40-годишната кралица го завршува своето писмо за благодарност со увид дека трпението е можеби најважната особина во одгледувањето коњи, со малку среќа.

Фердинанд Бенедикт Епли од аукциската куќа рече дека очекувал две групи луѓе да бидат заинтересирани за писмото.

Аукцијата започна со цена од 2.600 евра.

– Има ентузијасти кои бараат поштенски пратки со интересна историја или од истакнати испраќачи, а има и обожаватели на британското кралско семејство, изјави тој за dpa пред аукцијата.

Елизабета Втора почина во септември на 96-годишна возраст.

Покрај писмото на кралицата, на аукцијата во саботата беше вклучено и писмо од Бакингемската палата од канцеларијата на Лејди Дијана.