Со летните горештини доаѓа и потребата од зголемен внес на вода. Иако ова е повеќе од препорачано за возрасни, лекарите апелираат до родителите на деца под шест месеци да не го прават тоа.
Заеднички став на повеќето педијатри во светот е дека и покрај летните горештини и неподносливите горештини, бебињата помали од шест месеци кои дојат не треба да пијат вода бидејќи може да им го преоптовари малиот стомак и да го спречи внесот на неопходните хранливи материи што ги добиваат од мајчиното млеко. . Исто така, внесот на вода кај доените бебиња може да доведе до хипонатремија и труење со вода, состојби кои се сметаат за фатални.

Американската академија за доење, Американското здружение на акушери и гинеколози, Американското здружение на семејни лекари, Светската здравствена организација, УНИЦЕФ и многу други организации препорачуваат ексклузивно доење во првите шест месеци од животот.

Ексклузивно доење се дефинира како доење без никакви додатоци, што значи дека нема додавање на вода, сокови, млеко што не е од човечко потекло, како и друга храна, освен витамини, минерали и лекови (по потреба).

Сепак, доенчињата кои се хранат со вештачко хранење може да имаат корист од малку вода во топло време, но тоа мора да биде флаширана вода, бебешка вода или зовриена вода од чешма.

Зошто водата е штетна за доените бебиња
Шакота за моменталната атмосфера околу клубот: Секогаш ќе има критики, треба да издржиме уште 60 натпревари

Сите хранливи материи важни за раст и развој се наоѓаат во мајчиното млеко, а водата може да влијае на способноста на телото да ги апсорбира протеините, витамините и хранливите материи кои се внесуваат во мајчиното млеко. Кога малите стомаци на бебето се полнат со вода, може да му биде потешко да ја добијат потребната храна.

 

Ако бебе под шест месеци консумира вода, тоа може да доведе до труење со вода. Ова се случува кога консумирате премногу вода за краток временски период и опаѓа границата на натриум во крвта, пренесува Dailyrecord.co.uk. Ова може да резултира со преоптоварување на бубрезите, што може да доведе до потенцијална нерамнотежа во границите на електролитите.

Експертите предупредуваат дека падот на натриумот е резултат на внесување на премногу вода во телото, што е познато како хипонатремија. Подоцна, тоа може да резултира со оток на мозокот, напади, а во некои ситуации може да биде дури и фатално.