Чанаккале, бисерот на северниот дел на Егејот и препознатлив рај за патување, на своите посетители им нуди безброј искуства. Покрај релаксирањето на морскиот песок и сонце, спортовите на вода, кампувањето, велосипедизмот и винските патеки, Чанаккале е дом и на наградуваниот музеј Троја.

Чанаккале, инспирација за некои од најстарите легенди во светот и сведок на важни историски настани, е домаќин на музејот Троја. Во музејот, посетителите можат да видат историски артефакти кои датираат од илјадници години до денес, што ни овозможува да дознаеме повеќе за минатото.

Лоциран на влезот во античкиот град Троја, Музејот Троја е наградувана институција која има добиено признанија за својата едноставна, но импресивна архитектура, како и концепти за колекција и изложба.

Музејот на Троја го носи Чанаккале во преден план како културна и уметничка рута. Сместен во селото Тевфикије во Чанаккале и вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО од 1998 година како еден од најважните антички градови во светот, античкиот град Троја има девет слоеви и три илјади години континуирана историја.

Уникатните богатства на Троја се дестинации за локални и странски археолози и историчари кои сакаат да ги следат трагите на историјата и да ги изнесат на виделина, а Чанаккале го претворија во целосна „културна и уметничка рута“ со прогласувањето на 2018 година за година на Троја и последователно иницирање на отворањето на музејот Троја.

Патување во минатото со импресивни прикази во модерна структура
Музејот, кој зафаќа површина од 90 илјади m², ја оживува магијата на Троја. Богатствата на античкиот град, опишани како амбиент за херојство, епска романса и цивилизација, се прикажани во структура на три нивоа каде артефактите од археолошките ископувања се претставени во извонреден музеолошки пристап.

Сите детали се разгледани со цел да се олесни и збогати искуството на посетителите во Музејот. Кружната лента на влезот во музејот на посетителите им нуди краток преглед на изложбите пред да влезат во изложбените простори. Рампите нудат пристап до изложбените простори, каде термините, дијаграмите, цртежите и текстовите се објаснети со интерактивни методи. Приказните во музејот, моделирани во 3Д, додаваат неспоредлива длабочина на презентациите.

Вашето искуство во музејот Троја ќе го паметите засекогаш
По влегувањето во музејот, посетителите ги пречекува Хомеровата Илијада. Извадоци од епот на Тројанската војна се претставени на шест јазици и продолжуваат со седум наслови кои ја испитуваат историјата на античкиот град.

Овие делови, насловени како „Археологијата на регионот Троада“, „Бронзеното доба на Троја“, „Илијада и Тројанската војна“, „Троадата и Илион во антиката“, „Источниот римски и отомански период“, „ Историја на археологијата и трагите на Троја“ претставуваат уникатни артефакти од античкиот град Троја. Музејот, кој прикажува различни артефакти како скулптури, саркофази, натписи, олтари, пресвртници, керамика од теракота, метални садови, злато, оружје, монети и орнаменти, се смета за еден од најважните современи археолошки музеи во светот.

Во 8 музеи е доделена специјална награда за „Европски музеј на годината 2020“, „Специјална награда на Европската музејска академија 2020/2021“ и награда „Посебна заслуга“. Накратко, овој извонреден музеј ги поканува патниците кои ја сакаат историјата во Чанаккале да ја откријат магијата на Троја.