Речиси 12 месеци по истекот на договорот на Брајант со Најк, неговиот имот и неговата сопруга Ванеса Брајант се согласија на нов договор со гигантот за спортска облека за да го продолжат нивното партнерство.

Ванеса Брајант ја објави оваа објава преку нејзината страница на Инстаграм, наведувајќи дека двете страни постигнале договор за договор што ќе им овозможи на производите на Најк означени со Коби уште еднаш да се појават на полиците, заедно со производите на Најк од Џиџи Брајант.

Дополнително, Nike ќе донира 100 отсто од нето приходите од продажбата на чевлите на Џиана на Спортската фондација Mamba and Mambacita (M&MSF).

Преку партнетството на  Брајант и Најк, исто така, ќе се проба заедно да се основаат младински кошаркарски центар во Јужна Калифорнија, кој ќе го дели менталитетот на Мамба со млади спортисти за идните генерации.

Коби Брајант потпиша со Адидас во 1996 година кога влезе во НБА, но потпиша со Најк во 2003 година откако неговиот договор со германскиот бренд истече.

Најк веруваше дека жалбата на Брајант го надминува пензионирањето, продолжувајќи го неговиот договор со компанијата на денот на неговиот последен НБА натпревар во 2016 година. Ванеса Брајант избра да не го обнови договорот кога истече на 21 април, наводно, растеше фрустрирана поради ограничувањето на достапноста на Најк на производите на Коби за време на неговото пензионирање, како и достапноста на обувките на Коби во детски големини.

„Мојата надеж секогаш ќе биде да им дозволам на фановите на Коби да ги набават и носат неговите производи“, напиша таа тогаш на објава на социјалните мрежи. „Производите на Коби се распродаваат за неколку секунди. Тоа кажува се.”

И покрај тоа што не беа произведени нови коби брендирани Nike, многу играчи на НБА сепак претпочитаа да се обрачат во копачките на иконата на Лејкерс оваа сезона, при што Коби 5 и 6 беа двата најпопуларни модели што се носеа на теренот во 2021-2022 година.

Коби 4 влезе како 13-ти најносени чевли и оваа сезона.

На почетокот на оваа сезона, многу се работеше на НБА играчите кои се обидуваа да ги набават и да ги соберат патиките на Коби, а многумина прибегнаа да платат премија на секундарниот пазар. Сега се чини дека тие нема да мора повеќе да го прават тоа.