Од кралици и бегалци, сите овие фотографии се наградени за откривање на хуманоста на нивните субјекти.

Предмет на оваа слика е големата тетка на фотографката Кјара Луксардо. „Таа никогаш не се омажи“, вели Луксардо, „но ми кажа дека има две големи љубови во животот: селата и одгледувањето пчели. Преку Маријана открив нов начин да гледам во овој познат свет на мојата семејна фарма. Таа ми даде подлабоко познавање за тоа како беше животот порано и за траумите и привилегиите што го направија моето семејство тоа што е денес“.

 

, StoryLand

 

Ова циркуско училиште, прво во Сенегал, е основано од Моду Туре, поранешен дете просјак кој сега сака да им помага на другите во слична позиција. Фотографиите исто така ќе бидат изложени како дел од турнеја изложба што ќе се отвори на PHOTO2022 во Мелбурн од 29 април до 22 мај.

 

, StoryLand

 

Оваа слика е направена од фотографот на Гардијан, Дејвид Левен. Бараа е од номадско семејство кое живее длабоко во ридовите Хеброн, на окупираниот Западен Брег. Нејзиното село е дом на 15 семејства, сите зависни од сточарството за да си ја одржат егзистенцијата. Се наоѓа во областа Ц на Западниот Брег, каде Израел одржува воена и цивилна контрола. На жителите им е забрането да градат патишта, електрични мрежи, водоводни мрежи, домови или училишта.

, StoryLand

 

Сексуалното насилство врз децата е вообичаено во Боливија, при што секоја трета девојка доживува сексуално насилство пред да наполни 18 години. „Оваа слика му припаѓа на Мадре“, вели фотографката Марисол Мендез, „проект што се стреми да го предизвика длабоко вграденото махизам на мојата родна земја. Боливија и ги сецира католичките догми за тоа каква треба да биде дефиницијата за женственост“.

 

, StoryLand

 

Семејството на фотографот се збогува со Франција.

, StoryLand

 

„Ова беше единствен портрет направен на улица во минливо вкрстување на патишта меѓу двајца странци“, вели фотографот Рори Ленгдон-Даун. „Тие се согласија на фотографијата, но речиси со звукот на блендата исчезнаа на сончевите улици на Сохо“.

 

, StoryLand

 

Франциско (34) од Хондурас, ја лулка својата деветмесечна ќерка Меган откако го премина Рио Гранде во САД од Мексико на сплав во март 2021 година.

 

, StoryLand

 

Помладиот брат на Стјуарт Лоренс, Стивен беше убиен во расистички напад во 1993 година. Лоренс помина многу години поддржувајќи ја својата мајка, бароницата Лоренс, во борбата против расизмот во полицијата и работеше како едукатор, држејќи предавања на млади луѓе.