Во 18 век, Џорџ Спенсер, четвртиот војвода од Марлборо, собрал неверојатна колекција на врежани скапоцени камења и камео. Колекцијата Марлборо се сметаше за една од најдобрите приватни колекции на накит и многу од 800-те парчиња накит датираат од антиката. Колекцијата беше распадната во 19 век за да плати за поправки во палатата Бленхајм, а во 2019 година, интересен скапоцен камен од колекцијата излезе на продажба.

Прстенот од сафир стар речиси 2.000 години е естетски блескав накит, но неговата историја го прави уште пофасцинантен. Се смета дека му припаѓал на Калигула, озлогласениот тирански антички римски император. Калигула владеел од 37 н.е., но неговото владеење било прекинато по четири години, кога бил убиен од преторијанската гарда — безбедносните сили што требало да го заштитат императорот.

Овој прстен од сафир, кој беше ставен на продажба од кралскиот златар Вартски, е доказ за раскошот на тоа време. Сафирите се исклучително тврди, рангирани веднаш под дијамантите на Мохсовата скала на цврстина. Би била потребна голема вештина не само да се исече и полира сафирот, туку и да се издлаби деликатниот портрет на предната страна на прстенот.

Па, која е оваа убава жена врежана во камен? Соодветно, се чини дека е портрет на четвртата — и последна — сопруга на Калигула, Кесонија. Римскиот историчар Светониј ја опишал како „жена со непромислена екстраваганција и безобразие“ и дури тврдел дека ја родила нивната ќерка на денот на нивната венчавка. Калигула и Кесонија имале страсна врска и се вели дека тој дури повремено ја покажувал, гола, на пријателите.

Со таква огнена врска, не е ни чудо што царот би сакал нејзиниот портрет на неговиот прстен. За жал, нивната љубов немаше да трае, со тоа што Кесонија – и нејзината ќерка – беа убиени само неколку часа по убиството на Калигула. Иако некои историчари на уметност истакнуваат дека стилот на прстенот можеби не одговара на она што беше модерно во времето на императорот, сепак е забавно да се замисли дека тоа е негово.

Освен неверојатната приказна, прстенот од сафир предизвика сензација кога излезе на аукција во 2019 година поради неговото место во колекцијата Марлборо. Откако скапоцените камења беа продадени во 1899 година, многу од нив исчезнаа во приватни колекции, а дури и денес експертите ја знаат локацијата само на една четвртина од накитот.

Ова не е единственото парче од колекцијата Марлборо што поминува низ Вартски. Во моментов, тие имаат уште два скапоцени камења од Марлборо во нивната колекција, вклучувајќи италијанска камео од 16 век и античка римска златна сард издлабена со портрет на Марк Антониј. Тоа е редок портрет на генералот, кој е познат по неговата љубовна врска со Клеопатра.