Осум лица се осудени за кражба на мурал на Бенкси посветен на жртвите од терористичкиот напад во 2015 година во Батаклан во 2019 година.

Во 2015 година, терористи отворија оган на концерт во Батаклан, Париз. Додека многумина се обидоа да избегаат низ вратата за итни случаи, на крајот загинаа 90 луѓе, а над 400 беа повредени. Во летото 2018 година, на истата врата за итни случаи се појави мурал – подоцна потврди дека е направен од британскиот уличен уметник Бенкси. На муралот беше прикажана превезена, жална фигура во монохроматски.

Во јануари 2019 година, муралот – заедно со вратата – беше украден. Властите соопштија дека лицата со качулки пристигнале на локацијата рано изутрина, ја пресекла вратата и избегале со камион. Кражбата на саканото дело предизвика гнев во јавноста, предизвикувајќи див лов од страна на агенциите за спроведување на законот. Во јуни 2020 година, агенциите ја следеа сликата до Италија и ја вратија. Осум мажи потоа беа уапсени и изведени пред судот. Тие беа прогласени за виновни за кражба на имот и нелегален транспорт до Италија. Батаклан го напиша ова на Твитер по кражбата: Денес сме исполнети со длабоко чувство на огорченост. Делото на Бенкси, симбол на сеќавање што им припаѓа на сите – локалното население, Парижаните, граѓаните на светот – ни е одземено“.

, StoryLand

Сепак, ова е далеку од прв пат мурал на Бенкси да биде предмет на кражба. Поради нивната јавна природа и огромната сума што ја носат на црниот пазар, муралите на Бенкси беа главен избор за крадците на уметност. Во 2013 година, мурал во Лондон беше украден и подоцна откриен пред да биде ставен на аукција во Мајами. Неодамна беше украден уште еден мурал надвор од Центарот Помпиду во Париз.