Основачот на мрежата Целзиус, Алекс Машински, повлекол 10 милиони долари од заемодавачот на крипто само неколку недели пред компанијата да ги замрзне сметките на клиентите додека се движи кон банкрот, според луѓе запознаени со ова прашање.

Повлекувањето на крипто од страна на Машински во мај оваа година дојде кога клиентите во голем број ги повлекуваа своите средства од компанијата, исплашени од пошироките турбуленции на крипто-пазарите и загриженоста за финансиското здравје на Целзиус.

Целзиусовиот степен ги замрзна повлекувањата на 12 јуни, оставајќи стотици илјади инвеститори на мало да не можат да пристапат до нивните заштеди. Компанијата поднесе барање за стечај во јули со дупка од 1,2 милијарди долари во билансот на состојба.

Бизнисот минатата година имаше максимум од 25 милијарди долари крипто средства депонирани од клиенти привлечени од големите каматни стапки понудени Целзиусови, дури и до 18 проценти на одредени криптовалути.

Откритијата за повлекување ќе ја засилат контролата на Машински, кој поднесе оставка од функцијата извршен директор во вторникот, и ќе покренат прашања за тоа кога знаел дека Целзиус нема да може да им ги врати на клиентите нивните средства.

Деталите за трансакциите на Машински треба да бидат доставени на суд од страна на Целзиус во наредните денови како дел од поширокото обелоденување на компанијата за нејзините финансиски работи.

Портпаролот на Машински рече дека тој и неговото семејство сè уште имаат 44 милиони долари крипто средства замрзнати со Целзиусови степени дури и по повлекувањата, кои тој доброволно ги открил на официјалниот комитет за необезбедени доверители (UCC) во стечајната постапка.

„Кон средината до крајот на мај 2022 година, г-дин Машински повлече процент од криптовалутите на неговата сметка, од кои голем дел се користеше за плаќање државни и федерални даноци. Во деветте месеци пред тоа повлекување, тој постојано депонираше криптовалута во износи што изнесуваа вкупно она што го повлече во мај“, рече портпаролот.

„Тој продолжува да биде посветен да работи со и да ја обедини заедницата околу план за обновување што ќе ги максимизира парите и ликвидноста за сите“, додаваат тие.

Машински (56) го коосноваше Целзиус во 2017 година и беше јавно лице на компанијата, појавувајќи се во неделните видео-адреси на Јутјуб, каде што ја туркаше својата порака за финансиско ослободување од банкарскиот естаблишмент.

Кон крајот на 2021 година, Целзиус беше проценет на 3 милијарди долари бидејќи собра 600 милиони долари во капитални инвестиции од американската инвестициска фирма WestCap и вториот по големина пензиски фонд во Канада Caisse de dépôt et placement du Québec.

И покрај јавниот нахакан на Машински, компанијата се бореше зад сцената со слабите внатрешни системи за управување со своите средства и понекогаш им плаќаше повеќе на клиентите во камата отколку што генерираше од заемите.

Целзиусите, исто така, претрпеа серија загуби на инвестиции во 2021 и 2022 година, кои придонесоа за негово паѓање, но не беа откриени на клиентите. Минатиот месец, државниот финансиски регулатор на Вермонт обвини дека Целзиус бил несолвентен уште на 13 мај оваа година.

Компанијата забележа огромен одлив на средства во мај, бидејќи крипто-пазарите беа потресени од колапсот на две меѓусебно поврзани криптовалути, TerraUSD и Luna. Нивниот пад започна низа неуспеси на компанијата низ крипто индустријата.

Само неколку дена пред Целзиусов да ги замрзне повлекувањата, крипто заемодавачот ги увери клиентите дека има соодветни резерви и прогласи „полна брзина напред“.

Машински, поранешен телекомуникациски претприемач, се соочува со изгледите да биде принуден да ги врати 10-те милиони долари што ги повлече од Целзиусов. Според американскиот закон, исплатите на една компанија во 90 дена пред нејзиниот банкрот може да се вратат во корист на сите доверители.

Околу 8 милиони долари од средствата што ги повлече Машински беа искористени за покривање на даноците што произлегуваат од приходот што средствата ги генерирал на Целзиусови степени, рече еден од луѓето запознаени со ова прашање.

Останатите 2 милиони долари беа единици од мајчиниот токен на Целзиусов „CEL“. Повлекувањето било однапред планирано и било поврзано со планирањето на имотот на Машински, додаде лицето.

Машински беше најголемиот акционер на Целзиус и рече дека е меѓу најголемите доверители во банкрот. Претходно оваа недела тој им се извини на клиентите во своето писмо за оставка, велејќи дека му е „многу жал за тешките финансиски околности со кои се соочуваат членовите на нашата заедница“.